Η Κύπρος φιλοξενεί το φεστιβάλ Ναυτίλος “Mare Liberum”

Ταξίδι στο χρόνο θα κάνουν όσοι παραβρεθούν στο φεστιβάλ Ναυτίλος ‘’Mare Leberum’’ στις 9 Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Πολύτιμοι αυθεντικοί πορτολάνοι χάρτες από το Μουσέιο Κορέρ της Βενετίας, ναυτικοί χάρτες του 19ου αιώνα που ανήκουν στην Χαρτογραφική Συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου και ομοιώματα καραβιών από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας και τη Συλλογή Ωνάση γεμίζουν τους χώρους του Κέντρου Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη.

Η ιστορία ξετυλίγεται, καθώς οι διάφοροι χάρτες αναδεικνύουν τις πόλεις και τα λιμάνια που ανθούσαν εκείνη την εποχή και τον θεατή να γνωρίζει τα διάφορα είδη καραβιών που διέσχιζαν τη θάλασσα της Μεσογείου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις μεγάλες ναυμαχίες και στην πειρατεία, τόσο τη μουσουλμανική, όσο και τη χριστιανική. Το τελευταίο μέρος καλύπτει το θέμα των δρομολογήσεων που πρόσφερε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στα ευρωπαϊκά κράτη, τις απαρχές καθώς και την ανάπτυξη της Μεσογειακής Νομοθεσίας.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Durao Barosso.  Η έκθεση που διοργανώνεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ναυτίλος και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 9 Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.