Η Κύπρος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ υπό προυποθέσεις

Στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους €60 δις μηνιαίως, το οποίο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα συμμετέχει η Κύπρος με την προϋπόθεση ότι  υλοποιεί το μνημόνιο και λαμβάνει θετικές αξιολογήσεις από τους διεθνείς δανειστές της.

Πηγές της Κεντρικής Τράπεζας, το μερίδιο που αντιστοιχεί για αγορά κυπριακών ομολόγων ανέρχεται στο 0,2%, όσο αντιστοιχεί η κυπριακή οικονομία στο ευρωσύστημα. Δηλαδή θα μπορούσε να επωφελείται από αγορές ομολόγων €120 εκατομμυρίων μηνιαίως.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αφορά τίτλους επενδυτικής κατηγορίας, ενώ για τις χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο θα ισχύσουν πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την Κύπρο είναι η υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και οι θετικές αξιολογήσεις. Ισχύουν επίσης τα κριτήρια που ίσχυαν για την αγορά για τη διενέργεια οριστικών αγορών προϊόντων τιτλοποίησης (Asset-Backed Securities – ABS), καθώς και για την διενέργεια σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (Targeted Long Term Refinancing Operations TLROs).