Η Κύπρος στο δικαστήριο για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες, ότι προσέφυγε στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της Κύπρου και της Πολωνίας για μη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, η Κομισιόν εισηγείται την επιβολή ημερήσιου προστίμου στις δύο χώρες.

Σκοπός της οδηγίας είναι να διασφαλιστεί έως το 2020 ότι η ενέργεια που καταναλώνεται στην ΕΕ θα προέρχεται κατά 20% από ανανεώσιμες πηγές. Η οδηγία έπρεπε να είχε μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία έως τις 5 Δεκεμβρίου 2010.

Η Επιτροπή προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 133.228 ευρώ στην Πολωνία και ύψους 11.404 ευρώ στην Κύπρο. Πρόκειται για χρηματικές ποινές που προτείνονται συναρτήσει της διάρκειας και της σοβαρότητας της παράβασης. Σε περίπτωση θετικής απόφασης του Δικαστηρίου, η ημερήσια χρηματική ποινή θα πρέπει να καταβληθεί για το διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία. Το τελικό ύψος κάθε χρηματικής ποινής θα αποφασιστεί από το Δικαστήριο.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι εάν οι δύο χώρες συμμορφωθούν πριν από τη διεξαγωγή της δίκης, τότε η Επιτροπή θα αποσύρει τις προσφυγές και δεν θα επιβληθεί πρόστιμο.

Η Επιτροπή αντιμετώπισε το ζήτημα της μεταφοράς της εν λόγω οδηγίας στην εθνική νομοθεσία με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Πολωνία, τον Ιανουάριο του 2011, και στην Κύπρο, τον Νοέμβριο του 2011. Αιτιολογημένη γνώμη απεστάλη στην Πολωνία τον Μάρτιο του 2012 και στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2012.