Η Κύπρος που μπορεί να κερδίζει

Λευτέρης Χριστοφόρου* 

Σε μία δύσκολη περίοδο κοινωνικοοικονομικής και υγειονομικής κρίσης, όχι μόνο για τη Κύπρο αλλά για ολόκληρη την Ε.Ε. και την υφήλιο, είναι σημαντικό, πέραν από τα αρνητικά και τα απαισιόδοξα, να αναδεικνύουμε και τα θετικά για το τόπο μας.

Στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, όπου συμμετέχω ως πλήρες μέλος, μεγάλο θέμα για συζήτηση είναι η απορροφητικότητα των κονδυλίων και η γραφειοκρατία τόσο των Βρυξελλών όσο και των χωρών μελών που πολλές φορές παρεμποδίζουν και παρακωλύουν την ταχεία  και άμεση έγκριση και απελευθέρωση κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Γνωρίζοντας τον βαθμό δυσκολίας για απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, θεωρώ τεράστια επιτυχία και σημαντική θετική είδηση για την πατρίδα μας, το ότι αναδείχθηκε στις πρώτες χώρες από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε., στην απορρόφηση και αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Ταμείων  και κονδυλίων.

Αυτή η επιτυχία προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις εάν υπολογίσουμε ότι είθισται οι μικρές χώρες να υστερούν στην απορροφητικότητα κονδυλίων εξαιτίας των περιορισμένων μέσων και δυνατοτήτων που έχουν, συγκριτικά με τις πιο άρτια και ισχυρά οργανωμένες μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε.

Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου κατέταξε τη μικρή Κύπρο στις πρώτες θέσεις στο πίνακα επιτυχίας της Ε.Ε. και τούτο περιποιεί τιμή και αναγνώριση για τη Κύπρο και σχολιάστηκε με τα πιο ευμενή και θετικά σχόλια στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στα συμπεράσματα της Έκθεσης, καταγράφεται ότι η Κύπρος κατέχει ψηλό ποσοστό αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο ρυθμός απορρόφησης, που είναι ο σημαντικότερος δείκτης αποτελεσματικότητας για μία χώρα, αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια. Συγκεκριμένα η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε., που από το 2018 – 2020, μέσα στη τριετία αύξησε 100% το ποσοστό αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων. Δηλαδή διπλασίασε το όφελος για τη κυπριακή οικονομία, τη κυπριακή κοινωνία και για τους Κύπριους Πολίτες, στους οποίους τελικά φτάνουν τα οφέλη και η αξία των κονδυλίων. Επίσης στις πληρωμές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Η Κύπρος πέτυχε να αντλεί πολύ περισσότερα από την Ε.Ε., από ότι συνεισφέρει στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό.

Η επιτυχία αυτή αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη Κύπρο που κερδίζει στην Ε.Ε., την Κύπρο που τυγχάνει σεβασμού και εκτίμησης στα Ευρωπαϊκά Όργανα, αποκλειστικά και μόνο από τις  επιτυχίες που καταγράφει στους δείκτες και τις αντικειμενικές αξιολογήσεις της Ε.Ε.

Επειδή πολλές φορές είμαστε γενναιόδωροι στην άσκηση κριτικής προς την Δημόσια Υπηρεσία και ιδιαίτερα φειδωλοί σε επαίνους, σήμερα οφείλουμε να συγχαρούμε τους κύριους συντελεστές της επιτυχίας, που είναι η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, τον Γενικό Διευθυντή και το Προσωπικό της Διεύθυνσης, καθώς και ευρύτερα τη Δημόσια Υπηρεσία που εμπλέκεται στην υλοποίηση των Προγραμμάτων σε συνεργασία και με τον Ιδιωτικό Τομέα και το Επιχειρείν.

Θα επαναλάβω εμφαντικά ότι η παρουσία της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι μία τεράστια εθνική επιτυχία και μία λαμπρή κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Οι ευκαιρίες, οι δυνατότητες, τα Ταμεία, τα Κονδύλια, οι Δράσεις που προσφέρει η Ε.Ε. στις χώρες μέλη  και στους Ευρωπαίους Πολίτες, είναι πολυάριθμες. Επαφίεται σε εμάς να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την Ε.Ε.

Χαίρομαι γιατί η Κύπρος μπαίνει δυναμικά σήμερα, καταγράφοντας επιτυχίες στην Ε.Ε., που αποβαίνουν προς όφελος της Οικονομίας, της Κοινωνίας και των Κυπρίων Πολιτών.

*Ευρωβουλευτής ΔΗ.ΣΥ – ΕΛΚ