Η Κύπρος πιόνι της Ρωσίας, γράφει η τουρκική Star

Με τίτλο «Πίσω είναι η Ρωσία, οι Ε/κ είναι μόνο πιόνια», η τουρκική εφημερίδα Star γράφει ότι ο τούρκος Υφυπουργός ΕΕ Μπουγιουκκαγιά είπε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τους Ε/κ για τα συμφέροντά της και εκείνοι θέτουν veto λόγω της δύναμης της Ρωσίας…

«Όλες οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα από πλευράς ενέργειας. Είναι εξαρτημένες μόνο από την Ρωσία. Είναι αναγκασμένες να παίρνουν ενέργεια με την τιμή που βάζει η Ρωσία και πέραν αυτού δεν αναπτύσσουν άλλη εναλλακτική περίπτωση… Όμως αν ανοίξει το Κεφάλαιο Ενέργειας με την Τουρκία τότε θα έρθουν στην επικαιρότητα οι εναλλακτικές περιπτώσεις ενέργειας μέσω Τουρκίας. Εγώ αν ήμουν Ρωσία και πούλαγα φυσικό αέριο σε υψηλή τιμή , τότε θα επιθυμούσα να παρεμποδιστεί το Κεφάλαιο Ενέργειας με την Τουρκία. Τα καπρίτσια που κάνουν οι Ε/κ με την επίδραση της Ρωσίας αντιτίθενται 100% με τα συμφέροντα της Ευρώπης και η ΕΕ δυστυχώς δεν μπορεί να δει τα συμφέροντά της στο θέμα αυτό λόγω του ρηχού τρόπου με τον οποίο βλέπει την ένταξη της Τουρκίας.

Λόγω του εμποδίου για την Τουρκία, ενώ βρίσκεται στο ανώτατο όριο η ανάγκη για την ενέργεια, το θέμα αυτό δεν συζητείται με την Τουρκία , αλλά είναι θέμα δικής τους εκτίμησης . Η Τουρκία πλέον δεν είναι η παλιά Τουρκία, αυτό να μην το ξεχνούν».