Η Κύπρος μπορεί να μετεξελιχθεί ως κέντρο καινοτομίας

Η δεκαετία που βρισκόμαστε θα είναι πολύ πιθανόν η δεκαετία της απογείωσης δυο βιομηχανιών που έδειξαν ήδη τα πρώτα τους σημάδια τα τελευταία χρόνια. Η τεχνολογική επανάσταση που βιώνει ο πλανήτης όσον αφορά τα Financial Technologies και το blockchain είναι τεράστια.

Κάθε μεγάλο γεγονός που συμβαίνει στον πλανήτη, φέρνει μαζί του και τεράστιες ευκαιρίες.

Τη πανδημία τη ζήσαμε και τη ζούμε ακόμα. Όλοι βιώνουμε από πρώτο χέρι το πλήγμα στην οικονομία όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στον πλανήτη, όλοι βιώσαμε τη δυσφορία του εγκλεισμού καθώς επίσης είδαμε και δικά μας άτομα να χάνονται λόγω αυτής της πανδημίας.

Ο εγκλεισμός έφερε την ανάγκη για δουλειά από το σπίτι, έφερε στο προσκήνιο αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος να εξυπηρετήσει τον πολίτη διαδικτυακά, έφερε τις παραδοσιακές επιχειρήσεις με την έλλειψη ψηφιακού στίγματος στο χείλος της καταστροφής.

Την ίδια στιγμή όμως και αφού δεν υπάρχει μαγικό κουμπί για να πάμε πίσω σε αυτά που ξέραμε, ο κόσμος ξεκίνησε να προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα. Μπήκαμε στην εποχή της αποκέντρωσης, την εποχή της ψηφιακής ταυτότητας, την εποχή του cloud, των fintechs, την εποχή του blockchain, την πραγματική εποχή του internet. Βλέπουμε τεχνολογικά startups να βλαστούν σαν μανιτάρια, βλέπουμε τα μετρητά όλο και πιο πολύ να χάνονται από την αγορά γιατί όλο και πιο πολλοί χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους πληρωμών. Πλέον δεν είναι απλά σημάδια αλλαγής. Ο κόσμος άλλαξε και πρέπει να αλλάξουμε και μεις. Χρειάζεται επιτακτικά να να προσαρμοστούμε στο νέο στάτους κβο και να εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε την ευκαιρία που δίνεται αυτή τη περίοδο σε όποιον αγκαλιάσει την αλλαγή, πόσο μάλλον στο κράτος.

Πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα στρατηγικούς σχεδιασμούς για προώθηση της Κύπρου στις τεχνολογικές αγορές σαν ελκυστικό κέντρο υπηρεσιών και να εκμεταλλευτούμε τα προνόμια του τόπου μας για να πείσουμε. Η εταιρική φορολογία, τα χαμηλά ενοίκια (στη Πάφο ειδικά), και τα χαμηλά λειτουργικά κόστα, η εύκολη προσβασιμότητα στο νησί μας, ο καλός καιρός και το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου είναι μόνο μερικά από τα προνόμια που μπορεί να παρέχει η Κύπρος σε όλους αυτούς τους επίδοξους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Ο εκσυγχρονισμός της κρατικής μηχανής και των υπηρεσιών του κράτους σε αυτόν τον γρήγορο και ραγδαία αναπτυσσόμενο κόσμο όμως πρέπει να είναι άμεσος. Αν καταφέρουμε σαν χώρα να πορευτούμε προς αυτή τη κατεύθυνση, τα οφέλη θα είναι τεράστια γιατί δεν συζητάμε για μια προσωρινή ανάσα στην οικονομία του τόπου αλλά διαχρονική βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, ευμάρεια και προκοπή στους νέους μας που τόσο πολύ έχουν ανάγκη για εργοδότηση, ενδυνάμωση του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος μας και εδραίωση του νησιού μας σαν στρατηγικό κέντρο υπηρεσιών, δεδομένων, καινοτομίας και ανάπτυξης και σαν ένα σημαντικό κόμβο μεταξύ των 3 ηπείρων που μας γειτονεύουν.

Πέτρος Ολυμπίου Πέτρου

Υποψήφιος Βουλευτής Πάφου

Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων (αρ. 2)