Η Κύπρος με επιτυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Λευτέρης Χριστοφόρου, Ευρωβουλευτής ΔΗ.ΣΥ – ΕΛΚ

Η Ε.Ε. για πρώτη φορά στην ιστορία της, με πρωταγωνιστικό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, πέτυχε να διασφαλίσει χρηματοδοτική στήριξη των χωρών μελών της Ε.Ε., ύψους 1.8 Τρις. Ευρώ.

Η έγκριση του νέου Μακροπρόθεσμου Προϋπολογισμού, για τη περίοδο 2021-27 καθώς και του προσωρινού μέσου ανάκαμψης NextGenerationEU, διασφαλίζουν δέσμη μέτρων ύψους 1.8 Τρις. Ευρώ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση  της Ε.Ε. προς τις χώρες μέλη.

Σε μια περίοδο που οι οικονομίες, οι κοινωνίες και οι πολίτες πλήγησαν ανεπανόρθωτα από την Πανδημία, η μοναδική απάντηση στην κοινωνικοοικονομική κρίση έρχεται μόνο από την Ε.Ε. Καμία χώρα από μόνη της, ιδιαίτερα οι μικρές χώρες δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτή την πρωτοφανή κρίση, χωρίς τη στήριξη της Ε.Ε.

Αυτά τα κονδύλια της Ε.Ε. θα στηρίξουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας όπως το Πρόγραμμα HORIZON, το Erasmus+, το EU4Health

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι με τη γενναία χρηματοδότηση της Ε.Ε., επιτυγχάνουμε για πρώτη φορά, τα κάτωθι:

  1. Σε γενικές γραμμές πέραν του 50% των κονδυλίων θα στηρίξουν τον Εκσυγχρονισμό, με ενίσχυση της Έρευνας, Καινοτομίας, Δίκαιες Κλιματικές και Ψηφιακές Μεταβάσεις, μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του Προγράμματος ´Ψηφιακή Ευρώπη.

Επίσης μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του Προγράμματος rescEU και ενός νέου σημαντικού προγράμματος για την Υγεία, του EU4Health.

  1. Θέλω να τονίσω ότι το 30% των κονδυλίων της Ε.Ε. θα δαπανηθεί για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής, που είναι το υψηλότερο ποσό, ιστορικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκριτικά όλων των χωρών της υφηλίου.
  2. Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το Ταμείο Ανάκαμψης που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Προστασία της Βιοποικιλότητας και της Ισότητας των Φύλων. Επιθυμώ να καταστήσω ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτά τα κονδύλια, σε ποσοστό πέραν του 70% παραχωρούνται Δωρεάν ως Επιχορηγήσεις στις χώρες μέλη και να μην ακούω κάποιους γνωστούς αντιευρωπαϊστές να διαλαλούν ψευδώς ότι τάχατες είναι δανεικά.
  3. Η Ε.Ε. θα δανείζεται από τις αγορές με μηδενικό επιτόκιο και θα τα αποπληρώνει με Ίδιους Πόρους, χωρίς καμία επιβάρυνση στον Ευρωπαίο Φορολογούμενο, χωρίς καμία επιβάρυνση στον Κύπριο Πολίτη.

Η Κύπρος μας, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν δυναμικά παρούσα στις διαπραγματεύσεις και πέτυχε να διασφαλίσει συγκριτικά με όλες τις χώρες πολύ περισσότερα χρήματα από ότι της αναλογούσαν.

5.Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι για το Προϋπολογισμό της Ε.Ε. για τα επόμενα εφτά χρόνια, η Κύπρος εξασφάλισε 1.451 ΔΙΣ Ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται οι Πόροι για τη Νέα Γενιά. Η επιτυχία καθίσταται εμφανής και τεράστια, εάν αναλογισθούμε ότι παρά το ότι αποχώρησε η Μεγάλη Βρετανία και μειώθηκαν οι εισφορές στο Πολυετή Προϋπολογισμό της Ε.Ε. κατά 80ΔΙΣ Ευρώ, η Κύπρος όχι μόνο δεν μείωσε τα κονδύλια που λαμβάνει αλλά τα αύξησε. Είναι η μοναδική χώρα που το πέτυχε.

  1. Πιστεύω ότι αυτές οι επιτυχίες μας στην Ε.Ε., είναι ιδιαίτερα σημαντικές, και διασφαλίζουν σημαντικά οφέλη για την οικονομία, τη κοινωνία και τους Κύπριους Πολίτες. Εάν συνυπολογίσουμε και το 1,165 ΔΙΣ Ευρώ που εξασφάλισε η Κύπρος από το Ταμείο Ανάκαμψης, τότε μιλάμε ότι η Κυβέρνηση μας πέτυχε μία πρωτοφανή, ιστορική χρηματοδότηση για τη Κύπρο ύψους 2.616 Εκατομμύρια Ευρώ.

Αυτή είναι, λοιπόν, η Κύπρος που κερδίζει, με δυναμισμό, μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα στα σκληρά ανταγωνιστικά πεδία της Ε.Ε.

Εδώ στην Ε.Ε., που απαιτείται ικανότητα, αξιοπιστία, συμμαχίες, αναγνώριση, μεθοδική σκληρή δουλειά και όχι Λαϊκισμοί και κούφια εύηχα συνθήματα.