Η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ

O Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου μιλώντας σε δεξίωση στη Λευκωσία με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Σερβίας, διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της σερβικής Κυβέρνησης και του λαού της Σερβίας προκειμένου η χώρα τους να γίνει πλήρως μέλος της ΕΕ.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στην Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ – Σερβίας στις 21  Ιανουαρίου, με την οποία ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την ιστορικής σημασίας τόσο για τη Σερβία όσο και για την ΕΕ.

Όπως ανέφερε αυτό αποτελεί μια «ξεκάθαρη επίδειξη της συνεχούς στήριξης της ΕΕ στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και την πραγματική δέσμευση της Σερβίας και του σερβικού λαού στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως η ιστορία και η θρησκεία ενώνουν την Κύπρο και τη Σερβία για αιώνες. Εκανε ακόμη αναφορά στη θέση αρχών που διατηρεί η Σερβία επί του Κυπριακού καθώς και στην συνεπή θέση της Κύπρου για μη αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Είπε ακόμη πως οι δυο χώρες άνοιξαν πρόσφατα ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς τους σχέσεις με τη διοργάνωση τον περασμένο Ιανουάριο της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης Κύπρου-Σερβίας στο Βελιγράδι, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πέντε Υπουργοί. Σημείωσε πως η Κύπρος προσβλέπει στο να φιλοξενήσει τη δεύτερη διάσκεψη στη Λευκωσία, αργότερα αυτό το χρόνο.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην παρουσία μιας «ζωντανής» και «καλά ενσωματωμένης» σερβικής κοινότητας στην Κύπρο ενώ ευχαρίστησε για τη σερβική συμμετοχή στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Επεσήμανε πως η σύγχρονη Σερβία αποτελεί μια χώρα ειρηνοποιό, με συμβολή σε οκτώ διεθνείς αποστολές “μια γρήγορα αναπτυσσόμενη χώρα που διεκδικεί πίσω το ρόλο της και το σεβασμό στις ευρωπαϊκές και στις διεθνείς υποθέσεις”.