Η Κύπρος θα μπορούσε να εξάγει φυσικό αέριο το 2022

Η Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Τούλα Ονουφρίου σε συνέντευξή τους στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-Τας δήλωσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να ξεκινήσει να εξαγάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη το 2022.

«Είναι σημαντικό για εμάς να αρχίσουμε την εμπορική εκμετάλλευση των αποθεμάτων μας εντός κάποιων αρκετά στενών χρονοδιαγραμμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή κατάσταση, εκτιμούμε ότι μπορούμε να αρχίσουμε τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2022», ανέφερε.

Η κ. Ονούφριου δήλωσε πως η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ που έχει τα δικά του αποθέματα φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και να γίνει ένα ενεργειακό κέντρο στην περιοχή, με την κατάλληλη υποδομή για προμήθεια προς την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, η κ. Ονουφρίου ανέφερε πως το έργο αυτό θα γίνει εφόσον αποδειχθεί πως είναι εμπορικά βιώσιμο.

Σημείωσε πως οι επικείμενες γεωτρήσεις θα δώσουν μέσα σε 6-12 μήνες τη βάση για να ληφθούν στρατηγικές αποφάσεις.

“Αν επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν αρκετές ποσότητες αερίου, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με την ανάπτυξη σχεδίων να οικοδόμηση ενός χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Εάν όχι τότε θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως μια δεύτερη επιλογή είναι η κατασκευή ενός πλωτού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου.