Η Κύπρος γιόρτασε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η Κύπρος γιόρτασε σήμερα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 με δοξολογίες και παρελάσεις σε όλες τις πόλεις.

Στη Λευκωσία τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β` και παρουσία εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.

Στον πανηγυρικό της ημέρας ο Νέαρχος Νεάρχου τόνισε πως για μας τους Κυπρίους το βαθύτερο νόημα του αγώνα του ’40 είναι καθοριστικό και έχει να κάνει με το ότι η ελευθερία των λαών ποτέ δεν ταυτίστηκε με τα γεωγραφικά πλάτη και τα μήκη και ποτέ δεν αποκτήθηκε ως δώρο από τρίτους ούτε και περιορίστηκε στην ευθεία γραμμή της κομματικής συμπεριφοράς και της σκοπιμότητας, αλλά πάντοτε ταυτίστηκε με την ευψυχία των λαών και με τα αναγκαία συνακόλουθά της, τους κινδύνους και τις θυσίες.

«Σήμερα, μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και κατοχή, σήμερα με την τουρκική εισβολή και στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη της Κύπρου, έχουμε χρέος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να συλλάβουμε σωστά το πρόβλημά μας και να το δούμε ως έργο ελευθερίας» υπογράμμισε.

Η πανηγυρική δοξολογία ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολούθησε η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στη Λεωφόρο Βύρωνος μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας, το χαιρετισμό της οποίας δέχτηκε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλη Παπαϊωάννου και αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων.

Στην παρέλαση η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους εμβατηρίων από τη ΣΜΕΦ και τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας, έλαβαν μέρος βετεράνοι πολεμιστές του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές λυκείων και γυμνασίων, πρόσκοποι, οδηγοί και προσφυγικά, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία.

«Αντλούμε από την επέτειο του έπους του 1940 μηνύματα αγωνιστικότητας, ομοψυχίας, θάρρους και ηρωισμού» δήλωσε μετά το πέρας της παρέλασης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, υποδεικνύοντας πως πρόκειται για «μηνύματα τα οποία έχουμε υποχρέωση να λάβουμε σήμερα υπόψη μας ως κυπριακός Ελληνισμός για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ελευθερία και επανένωση του τόπου μας».