Η Κύπρος γιορτάζει την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος

Η Κύπρος,  γιορτάζει την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος – το μεγαλύτερο διαστημικό γεγονός στη Γη – 4-10 Οκτωβρίου

Ο ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος προγραμματίζεται για τις 4-10 Οκτωβρίου 2018 στην Κύπρο με θέμα “Το διάστημα ενώνει τον κόσμο”. Δραστηριότητες όπως η παρουσίαση της αποστολής BepiColombo στο ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ & ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ καταγράφουν το πνεύμα του θέματος.

“Κάθε χρόνο από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος και να εμπνεύσουν τη νεολαία μας”, αναφέρει ο Εθνικός Συντονιστής της εβδομάδας για την Κύπρο, Γιώργος Τρουλλιάς.

“Η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος κυρήχθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1999. Από τότε, έχει γίνει ο μεγαλύτερος θεσμός εορτασμών για το διάστημα σε ολόκληρη τη Γη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Παγκοσμίου Εβδομάδας Διαστήματος Dennis Stone. Πέρυσι η γιορτή περιλάμβανε 3.700 εκδηλώσεις σε 80 χώρες, ανέφερε η ένωση.

Οι δραστηριότητες της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος στην ΚΥΠΡΟ περιλαμβάνουν:

● Σχολικές δραστηριότητες και εργαστήρια

● Κατασκηνώσεις αστρονομίας

● Παρατηρλησεις με τηλεσκόπια

● Δημόσιες διαλέξεις για διαστημικές αποστολές και διεθνή συνεργασίες

Μπορείτε να βρείτε τον πλήρη κατάλογο των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων που θα γίνουν στην Κύπρο στη διεύθυνση http://www.worldspaceweek.org/nations/CYPRUS

Ο Γιώργος Τρουλιάς  δήλωσε: “Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στον εορτασμό προγραμματίζοντας ένα γεγονός που να σχετίζεται με το διάστημα μεταξύ 4-10 Οκτωβρίου και να το καταχωρήσει στη διεύθυνση www.worldspaceweek.org“. Μπορεί να είναι μια πανεπιστημιακή διάλεξη, μια βραδιά αστροπαρατήρησης ή ακόμα και η παρακολούθηση με φίλους μιας ταινίας σχετική με το διάστημα. Ανάφερε επίσης ότι ακόμη και κάτι τόσο μικρό όσο μια παρουσίαση για το διάστημα σε μια τάξη θα μπορούσε να εμπνεύσει ένα μικρό παιδί να αυξήσει το ενδιαφέρον για την μάθηση και διακριθεί στο σχολείο».

Σχετικά με την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος

Το μεγαλύτερο γεγονός για το διάστημα στη Γη, η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος, που κυρήχθηκε από τον ΟΗΕ το 1999, γιορτάζεται ετησίως στις 4-10 Οκτωβρίου. Είναι μια διεθνής γιορτή της συμβολής της επιστήμης και της τεχνολογίας του διαστήματος για την βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας. Η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος είναι ανοιχτή για όλον τον κόσμο που θέλει να διοργανώσει μια εκδήλωση σχετική με το διάστημα – όσο μεγάλη ή μικρή κι αν είναι – μεταξύ 4 Οκτωβρίου και 10 Οκτωβρίου. Αποτελείται από μυριάδες εκδηλώσεων σχετικών με το διάστημα που φιλοξενούνται απο διαστημικούς οργανισμούς, εταιρείες αεροδιαστημικής , σχολεία, πλανητάρια, μουσεία και ομάδες αστρονομίας σε ένα κοινό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη μεγαλύτερης και συγχρονισμένης επίδρασης στους φοιτητές και στο κοινό.

Σχετικά με τη Ένωση Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος

Η Ένωση Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος είναι ο παγκόσμιος συντονιστής της παγκόσμιας εβδομάδας διαστήματος. Είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός υπό την ηγεσία ενός διοικητικού συμβουλίου που αποτελείται από παγκόσμιους πρωτοπόρους και αξιωματούχους στον τομέα του διαστήματος, όπως ο Έλον Μάσκ, ο Τόμ Χανκς και ο Buzz Aldrin, μια εκτελεστική ομάδα που διαχειρίζεται επιχειρήσεις και εθελοντές που τις υποστηρίζουν. Ο Σύνδεσμος είναι μόνιμος παρατηρητής στην Επιτροπή του ΟΗΕ για την ειρηνική χρήση του απώτερου διαστήματος και υποστηρίζεται από εθελοντικές συνεισφορές χορηγών όπως η Lockheed Martin.