Η Κύπρος αποχαιρετά σήμερα, τον Δημήτρη Χριστόφια

Η Κύπρος αποχαιρετά σήμερα, τον τέως Πρόεδρο,  Δημήτρη Χριστόφια.

Η κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια, θα τελεστεί με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, δημοσία δαπάνη, από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, στις 5 μ.μ.

Η Κυβέρνηση κήρυξε τη σημερινή μέρα της κηδείας, δημόσια αργία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο θα παραστούν στην κηδεία.

Πέραν του Διπλωματικού Σώματος, που είναι διαπιστευμένο στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκπρόσωποι ξένων χωρών, εκπρόσωποι κομμάτων από το εξωτερικό, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών, αλλά και εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Στην Κύπρο για το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Χριστόφια θα έρθουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Στην κηδεία θα παραστεί και η Επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Το παρών θα δώσουν, επίσης, ο εκπρόσωπος του ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μπαρίς Μπουρτζιού και ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 15.00 η σορός θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία.

Στις 15.00 το φέρετρο με τη σορό του Δημήτρη Χριστόφια θα τοποθετηθεί σε κιλίβαντα πυροβόλου και εν πομπή μελών της ΕΔΟΝ, θα πορευθεί προς τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία.

Λόγω της κηδείας του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, θα γίνουν οι ακόλουθες τροχαίες διευθετήσεις.

Στις 8 το πρωί, η σορός θα παραληφθεί από το γραφείο κηδειών Αρχάγγελος (οδός Κάμπου) και μέσω της οδού Καλαμών, των Λεωφόρων Λεμεσού, Μακαρίου, Διγενή Ακρίτα και της οδού Αρχέρμου θα καταλήξει στο οίκημα της ΠΕΟ όπου θα παραμείνει μέχρι τις 3μ.μ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της σορού στο οίκημα της ΠΕΟ, οι δρόμοι γύρω από το οίκημα θα παραμείνουν κλειστοί (Αρχέρμου – Φωτεινού Πανά –Βολονάκι – Σιμωνίδου).

Ακολούθως, στις 3μ.μ. η σορός θα μεταφερθεί από το οίκημα προς τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, μέσω των οδών Αρχέρμου-Διγενή Ακρίτα -Σπύρου Κυπριανού, Γρίβα Διγενή, Προδρόμου, Λεύκωνος, Βυζαντίου και Ελαιώνων.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας στην εκκλησία θα είναι κλειστοί για την κυκλοφορία των οχημάτων η Λεωφόρος Ελαιώνων και οι οδοί Ιθάκης, Περδίου και Καστέλλας.

Μετά την εκκλησία η σορός θα μεταφερθεί με πομπή προς το κοιμητήριο Έγκωμης μέσω των οδών Ελαιώνων, Μακεδονιτίσσης, Λευκοθέου, Ηρώων και Μόρφου.

Κατά τη διάρκεια της ταφής, η οδός Μόρφου προς το Κοιμητήριο θα είναι κλειστή.