Η Κύπρος αποχαιρέτησε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο – Αναπαύεται στη κρύπτη που ετοίμασε

Η Κύπρος αποχαιρέτησε σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’.

Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης, χοροστατούντων των μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κύπρου. Στην τελετή παρευρέθηκαν και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες ορθόδοξων και αλλόδοξων εκκλησιών.

Η κηδεία τελέστηκε στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Επικήδειους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μητροπολίτης Πάφου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στους οποίους εξήραν την προσφορά του κεκοιμημένου στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου και γενικότερα την Ορθοδοξία, το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο και την συμβολή του για δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ακολούθως, το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου μεταφέρθηκε εν πομπή στην κρύπτη του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα, η οποία κατασκευάστηκε με οδηγίες του ιδίου.

Ανήμερα της ενθρόνισής του το 2016, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β, τάφηκε – 16 χρόνια μετά – στην κρύπτη, που ο ίδιος επέλεξε όντας εν ζωή, με την Ιερά Σύνοδο σύσσωμη, τα τρία του αδέρφια, Δημήτρη, Αντώνη και Μαρούλα κι άλλους συγγενείς και ιερωμένους, να τον συνοδεύουν για τον ύστατο αποχαιρετισμό.

Η καμπάνα του Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα χτύπησε πένθιμα όταν στρατονόμοι σήκωσαν το φέρετρο προς την έξοδο από τον ναό. Η φιλαρμονική ορχήστρα της Αστυνομίας παιάνιζε τον εθνικό ύμνο και αγήματα των σωμάτων της Εθνικής Φρουράς παρατάχθηκαν έξω από τον Ναό, όταν το φέρετρο με τον Αρχιεπίσκοπο εξήλθε της εκκλησίας.

Η πομπή ακολούθησε ημιπεριμετρική διαδρομή και από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης μπήκε στον ειδικό χώρο όπου έγινε η ταφή.

Η σορός του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου έχει ταφεί σε κρύπτη, κάτω από τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, όπως ήταν και η επιθυμία του ιδίου.

Η μίτρα και ο σταυρός (αντίγραφα) του Αρχιεπισκόπου τοποθετήθηκαν μαζί με το φέρετρο και το σκήνωμα, στο ειδικό μνήμα, το οποίο θα σκεπάσει μια μεγάλη πλάκα από μάρμαρο.

Την ώρα της ταφής, άγημα του στρατού έριξε τιμητικά τρεις βολές στον αέρα έξω από την κύρια είσοδο της Αρχιεπισκοπής. Στην ταφή παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.