Η Κύπρος έχει ένα οικονομικό σύστημα που χρήζει αναθεώρησης

Ο Πρόεδρος της Βουλής και του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε απόψε ότι η Κύπρος έχει ένα οικονομικό σύστημα που χρειάζεται αναθεώρηση, προσθέτοντας πως η υπαγωγή της κυπριακής οικονομίας σε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις είναι το αποτέλεσμα τραγικής ανεπάρκειας, καθυστερήσεων και αναστολών της προηγούμενης Κυβέρνησης να πάρει έγκαιρα τις αναγκαίες αποφάσεις.

Σε ομιλία του, στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ», με αφορμή την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο κ. Ομήρου είπε ακόμα πως η υπαγωγή της κυπριακής οικονομίας σε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις είναι το αποτέλεσμα της ασυλλόγιστης διαχείρισης των τραπεζών, που με την αλόγιστη επένδυση στα ελληνικά ομόλογα οδήγησαν το ακμάζον κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα στη σημερινή δεινή θέση, καθώς επίσης και της απροετοίμαστης και μη διεκδικητικής διαχείρισης των Γιούρογκρουπ της 15ης και 25ης Μαρτίου.

«Η ΕΔΕΚ», είπε, «δεν θα αποδεχθεί τα σπασμένα να τα πληρώσουν οι απλοί πολίτες, τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε πολιτικές, που θα στρέφονται εναντίον του βιοτικού επιπέδου του λαού μας. Θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού μακριά από λογικές σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας και μονόπλευρης λιτότητας. Θα επιμείνουμε σε διαφύλαξη της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους και σε πολιτικές ανάπτυξης, που είναι οι μόνες που εγγυούνται τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την έξοδο από την ύφεση».

Ο κ. Ομήρου είπε πως το κόμμα του θα επιμείνει σε εθνικό σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, για να προσθέσει πως χρέος όλων «είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε να υπερασπίσουμε με κάθε κόπο και κάθε θυσία μια γραμμή εθνικής δικαίωσης».

«Χρέος μας σήμερα όσο ποτέ άλλοτε να μην επιτρέψουμε να σβήσουν οι μνήμες μας μέσα σε πανηγυριώτικους λόγους των τυμβωρύχων των αγώνων και των θυσιών. Να μην επιτρέψουμε την πλαστογράφηση της Ιστορίας, την παραχάραξη της αλήθειας, τη διαστρέβλωση του μηνύματος του Πολυτεχνείου και του όποιου λαϊκού αγώνα. Να μη δεχτούμε και να μην ανεχτούμε να μετατρέψουν το Πολυτεχνείο από οχυρό ελευθερίας σε οχυρό των κάθε λογής πλαστογράφων της ιστορίας και να σταθούμε υπερασπιστές του και σήμερα με κάθε κόπο και κάθε θυσία».

Μιλώντας για την ηρωική εξέγερση του πολυτεχνείου, ο κ. Ομήρου είπε πως «είναι αξίωμα και νόμος υπέρτατος πως οι αγώνες δεν δικαιώνονται παρά μόνο με τη συνέχιση τους», συμπληρώνοντας πως «πρέπει να μείνουμε άφθοροι και ανέγγιχτοι από την πρόκληση της ωραιολογίας, του συγκινησιακού εγκλεισμού του Πολυτεχνείου και του όποιου Πολυτεχνείου και ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να εξουδετερώσει τα οράματα και να διαψεύσει τις προσδοκίες».

Όπως είπε, «η ΕΔΕΚ, η Νεολαία και ο κυπριακός ελληνισμός τιμούν με ολόκληρο το έθνος, την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου και αυτό όχι απλώς στα πλαίσια μιας επιβαλλόμενης απόδοσης φόρου τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους και αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά κυρίως για να αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της άμεσης αμφισβήτησης της ιστορικής παρουσίας και συνέχειας του ελληνισμού στην Κύπρο».

Είπε ακόμα πως «το Πολυτεχνείο δεν αποτελεί απλά ένα επετειακό χρέος προς τους νεκρούς και τους αγωνιστές, ούτε είναι ένα πολιτικό μνημόσυνο τυπικής αξίας, αλλά αποτελεί κύρια φάρο καθοδηγητικό και του δικού μας αγώνα και αφετηρία καινούργιων αγώνων που οδηγούν στην υλοποίηση των εθνικών και κοινωνικών μας οραματισμών».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου είπε: «Και τούτη την ώρα της θύμησης και της απόδοσης τιμής, ο κυπριακός ελληνισμός θύμα των ίδιων δυνάμεων που καταδυνάστευσαν την Ελλάδα και που με το πραξικόπημα οδήγησαν στην εθνική μας τραγωδία, ατενίζει το Πολυτεχνείο σαν φάρος καθοδήγησης του αγώνα μας. Διακηρύσσουμε στην ιστορική αυτή επέτειο, πως δεν θα αποδεχθούμε τη βία και την αυθαιρεσία. Πως δεν θα δεχτούμε τη νομιμοποίηση της κατοχής, πως δεν θα συναινέσουμε στον εθνικό μας εξευτελισμό».

Καταδίκασε για ακόμα φορά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους σαν μια ενέργεια περαιτέρω προώθησης και παγίωσης των τετελεσμένων της εισβολής και προώθηση των τελικών στόχων της Τουρκίας και κάλεσε το σύνολο του λαού σε εθνική επαγρύπνηση και κινητοποίηση.

«Με απόρριψη της αιδήμονος πρακτικής της μη διεκδίκησης εν ονόματι της απόδοσης του ευσήμου της καλής θέλησης και με ανάπτυξη μιας πολιτικής που θα προβάλλει το Κυπριακό σαν θέμα παραβίασης διεθνών αρχών και ελευθερίας ενός λαού χωρίς διαπραγμάτευση αδιαπραγμάτευτων αρχών και δικαιωμάτων», κατέληξε.