Η Κυπριακή οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας  στην ετήσια χοροεσπερίδα του παραρτήματος του Δημοκρατικού Συναγερμού Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι η κυπριακή οικονομία έχει διανύσει πολύ δρόμο μετά από την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε μία κρίσιμη στιγμή .

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έκτοτε έχουν ληφθεί δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, τη διόρθωση του τραπεζικού κλάδου και την εδραίωση των δημοσίων οικονομικών. Όπως σημείωσε ο Υπουργός, «ίσως τα αποτελέσματα να μην έρθουν όσο γρήγορα θα θέλαμε, αλλά ήδη η ανεργία είναι χαμηλότερη, η ύφεση έχει διανύσει την πορεία της, η ανάπτυξη αναμένεται από το επόμενο έτος και οι τράπεζές μας που κλονίστηκαν βαριά πέρασαν επιτυχώς τα τεστ της ΕΚΤ».

Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη μακρά αλλά αναγκαία προσπάθεια δημιουργίας θεμελίων μίας πιο βιώσιμης οικονομίας για την Κύπρο. «Είμαστε στο σωστό δρόμο, στο δρόμο της διόρθωσης και της ανάκαμψης της οικονομίας. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε αλλά αν παραμείνουμε προσηλωμένοι και σοβαροί είμαι απόλυτα βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε».

Χαρακτήρισε δε το ΔΗ.ΣΥ. «ανέκαθεν κόμμα ευθύνης και κόμμα των δύσκολων αποφάσεων, αλλά ποτέ κόμμα του λαϊκισμού».

Υπογράμμισε πως μια χώρα με ισχυρή και βιώσιμη οικονομία είναι μια χώρα που μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα πέρα από τους πολίτες της και τα εθνικά της συμφέροντα. Στο σημείο αυτό επισήμανε τις προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, τις οποίες, όπως είπε, η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει «με υπευθυνότητα και κινήσεις λελογισμένες, προσεκτικές αλλά συνάμα αποφασιστικές».

Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως με τις αποφάσεις της η Τουρκία αποκόπτεται από την τάση της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως αποδεικνύεται και από την τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. «Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα δει το όφελος της συμμετοχής της σε αυτό το περιφερειακό δίκτυο ειρήνης, συνεργασίας, επενδύσεων και ευκαιριών», είπε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος δε στη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, έκανε λόγο για «αναχρονισμό που πρέπει να τερματιστεί σύντομα».

Ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που επί χρόνια προσφέρουν βοήθεια και στήριξη στις κυπριακές επιδιώξεις. Μίλησε για «συνεργασία στρατηγικής σημασίας» μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της παροικίας, είπε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να χρειάζεται τη δική τους συμβολή και να τους θεωρεί από τους βασικότερους πυλώνες στον οποίο η Κύπρος και ο ελληνισμός γενικότερα μπορούν να στηριχθούν.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και η βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών, για την περιφέρεια Τσίπινγκ Μπάρνετ, Τερέζα Βίλιερς (Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας στην κυβέρνηση Κάμερον). Η κ. Βίλιερς είπε ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει αναλάβει μία από τις πιο δύσκολες θέσεις όπως συμβαίνει με τα Υπουργεία Οικονομικών σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο σε μια εποχή οικονομικής λιτότητας. Συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε μία σχεδόν αδύνατη αποστολή και υπενθύμισε ότι από τους πρώτους που επικοινώνησαν μαζί του για τον συγχαρούν και να προσφέρουν τη στήριξή τους ήταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Γουϊλιαμ Χέιγκ. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αποστολή από τη βρετανική κυβέρνηση τεχνικού κλιμακίου ειδικών στην Κύπρο για την παροχή βοήθειας σε θέματα οικονομίας.