Η Κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης  σε χαιρετισμό του στο 10ο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία, δήλωσε ότι η  κυπριακή οικονομία και ο τραπεζικός τομέας έχουν πλέον σταθεροποιηθεί, και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου για τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού μοντέλου για τη χώρα. Ωστόσο “τα θετικά αποτελέσματα δεν μας εφησυχάζουν και δεν σηματοδοτούν τη χαλάρωση της προσπάθειας”, αλλά “μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα για πιο ριζικές μεταρρυθμίσεις, για πιο βαθιές τομές, και έτσι θα πορευτούμε” .

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “η περσινή Σύνοδος βρήκε την Κυπριακή Δημοκρατία να διέρχεται μια από τις κρισιμότερες περιόδους στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της” και σήμερα, “είκοσι μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου με την Τρόικα, μπορώ πλέον με αυτοπεποίθηση και σιγουριά να δηλώσω ότι γυρίζουμε σελίδα” και ότι “η κυπριακή οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης”.

“Η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο θέμα των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις, αποκαθιστά πλήρως τη συνταγματική τάξη και θα επιτρέψει την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα στήριξης, μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ικανότητα της Κύπρου να χρηματοδοτήσει από μόνη της τις ανάγκες της”, είπε, προσθέτοντας ότι “οι σχετικές ρυθμίσεις που έγιναν, και θα συμπληρωθούν με την ολοκλήρωση του πλαισίου αφερεγγυότητας μέχρι το τέλος του χρόνου, διασφαλίζουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και δίνουν την ευκαιρία τους δανειζομένους που πλήγηκαν από την οικονομική κρίση να ανακάμψουν”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα “τεράστια βήματα προόδου στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα” που έχουν γίνει από τον Μάρτιο του 2013 σημειώνοντας τα θετικά αποτελέσματα, αλλά και τις “δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις” που λήφθηκαν, “χωρίς όμως να πλήξουμε το κοινωνικό σύνολο”.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το πρωτογενές ισοζύγιο για το 2014 προβλέπεται ότι θα κινηθεί σε θετικά επίπεδα, κάτι που συνάδει και με την ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας”, είπε.

Όσον αφορά την ανεργία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “η μείωσή της αποτελεί για την Κυβέρνηση πρώτιστο μέλημα”, σημειώνοντας ότι “με τη σταθεροποίηση της οικονομίας, για πρώτη φορά από το 2007 ο αριθμός των ανέργων άρχισε να μειώνεται” και ότι “ανακόψαμε μια ξέφρενη πορεία ανόδου της ανεργίας που συνεχίστηκε για έξι κατά σειρά χρόνια”.

Όπως επεσήμανε, “το ίδιο ισχύει και με την αναστροφή των αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης”, ωστόσο σημείωσε ότι, “παρόλο που η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη, σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε”.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο δρόμος προς την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι μακρύς και επίπονος. Η έμφαση τώρα στρέφεται προς τις τόσο αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε να εφαρμόσουμε το δικό μας κυπριακό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο εμείς θα καθορίσουμε και δεν θα μας επιβάλλεται εκ των έξω. Οφείλουμε όχι μόνο να προχωρήσουμε αλλά και να εμβαθύνουμε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στη νέα Κύπρο που όλοι ονειρευόμαστε. Σε μια ευρεία διοικητική και αναπτυξιακή μεταρρύθμιση που θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα κάνει την Κύπρο πραγματικά ελκυστική για τις επενδύσεις, που θα οδηγήσει στην πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη. Να απλοποιήσουμε πολύπλοκες διαδικασίες, να μειώσουμε την γραφειοκρατία και να καταστήσουμε την Κύπρο ένα ανταγωνιστικό προορισμό για τις επενδύσεις, ξένες αλλά και ντόπιες”, είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους στόχους της Κυβέρνησης για μετατροπή της δημόσιας διοίκησης σε έναν ευέλικτο οργανισμό, απελευθέρωση της δυναμικής του ιδιωτικού τομέα, και διάνοιξη του δρόμου σε νέους τομείς, όπως την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την υγεία, και το κράτος πρόνοιας.

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, τόσο σε σχέση με το φυσικό αέριο όσο και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στις πολιτικές όσο και στις οικονομικές εξελίξεις του τόπου μας για τα επόμενα χρόνια”, σημειώνοντας ότι “μελετούμε προσεκτικά όλα τα δεδομένα και όλες τις εναλλακτικές επιλογές, προωθώντας ταυτόχρονα τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές που δημιουργούνται για επενδύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα της βιομηχανίας υδρογονανθράκων”.

Επίσης, αναφέρθηκε στην εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μέσω του εξορθολογισμού των διάσπαρτων παροχών, επισημαίνοντας ότι “όχι μόνο δεν μειώνει τις συνολικές κοινωνικές παροχές, αλλά έχει δώσει φέτος την ευκαιρία σε 17.000 συμπολίτες οι οποίοι έχουν ανάγκη, και οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ήταν δικαιούχοι κανενός επιδόματος όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, να αιτηθούν το κοινωνικό αυτό εισόδημα, ένα εισόδημα που δεν θα τους κάνει πλούσιους, αλλά θα τους παρέχει την ευχέρεια μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης όπως αρμόζει στον κάθε Ευρωπαίο πολίτη”.

“Έχουμε επίσης προχωρήσει σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προώθησης των αποκρατικοποιήσεων με ένα πολύ συγκεκριμένο και στοχευμένο τρόπο. Θέλω να τονίσω ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν γίνονται με μόνο στόχο το δημοσιονομικό κέρδος, αλλά είναι μια εξόχως διαρθρωτική αλλαγή που θα φέρει ξένες επενδύσεις και θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια”, είπε.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, είπε ότι “ακριβώς ένα χρόνο πριν, από το βήμα του Συνεδρίου του Economist, είχα απαντήσει θετικά στο ερώτημα του Συνεδρίου για το εάν η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε θετική πορεία αναδιάρθρωσης”.

“Ένα χρόνο μετά, είμαι πάλι στην ευχάριστη θέση να απαντήσω θετικά. Ναι, η κυπριακή οικονομία και ο τραπεζικός τομέας έχουν πλέον σταθεροποιηθεί. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου για τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού μοντέλου για τη χώρα. Τα θετικά αποτελέσματα δεν μας εφησυχάζουν και δεν σηματοδοτούν τη χαλάρωση της προσπάθειας. Μας δίνουν την δύναμη να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα για πιο ριζικές μεταρρυθμίσεις, για πιο βαθιές τομές. Και έτσι θα πορευτούμε”, είπε.