“Η κυβέρνηση Χριστόφια άργησε…”- Δριμεία επίθεση από τον Νικόλα Παπαδόπουλο

«Άργησε να πάρει μέτρα, άργησε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και πάνω απ’ όλα άργησε να αντιληφθεί ότι ο υπερδανεισμός των τελευταίων πέντε χρόνων θα μας οδηγούσε στη χρεοκοπία. Ως αποτέλεσμα ήρθε η Τρόικα στην Κύπρο και τώρα έχουμε ενώπιον μας το τελικό κείμενο του μνημονίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ  Νικόλας Παπαδόπουλος…. «Κανένας δεν μπορεί να ζει για πολύ καιρό με δανεικά, πόσο μάλλον να δανείζεται περισσότερα απ’όσα μπορεί να πληρώσει… κανείς δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με το πιστόλι στον κρόταφο».

Σε ένα χρόνο η Κύπρος θα έχει ενώπιον της ένα δεύτερο Μνημόνιο που θα αφορά το ΓΕΣΥ, ενώ σε δύο χρόνια θα υπάρξει και τρίτο Μνημόνιο που θα αφορά το Συνταξιοδοτικό, εκτιμά ο κ. Παπαδόπουλος. Και δηλώνει ότι, το μνημόνιο θα οδηγήσει την Κύπρο σε μία παρατεταμένη ύφεση τα επόμενα 2 χρόνια, με ανεργία η οποία θα ξεπερνά το 14% και υποβάθμιση της βιοτικού επιπέδου των Κύπριων πολιτών.

Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει στο μνημόνιο πρόνοια για ανάπτυξη, ούτε για τα έσοδα του φυσικού αερίου, τα οποία θα ελέγχει η τρόικα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τον οποίο θα εγκρίνει και αυτά τα έσοδα θα πηγαίνουν προς την αποπληρωμή το χρέους.

Οι περικοπές σε μισθούς,, αλλά και έμψυχο δυναμικό θα είναι περισσότερες, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ. «Θα έχουμε απολύσεις στη δημόσια υπηρεσία, ξεκινώντας από τους 900 ωρομίσθιους και στη συνέχεια θα πρέπει να μειωθούν κατά 5.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2016, δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια, ενώ γνωρίζουμε ότι σήμερα αφυπηρετούν μόνο 700 δημόσιοι υπάλληλοι το χρόνο».

Η φοροεπιδρομή έγινε ακόμη χειρότερη απ’ ότι αναμενόταν.  Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί στο 19% και όχι στο 18% όπως ήταν το αρχικό κείμενο. Η φορολογία της ακίνητης περιουσίας θα είναι σε κάποιες περιπτώσεις τριπλάσια και πενταπλάσια από τη σημερινή και θα την πληρώνει πολύ περισσότερος κόσμος αφού θα διευρυνθεί η φορολογική της βάση με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Οι περικοπές στις συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες,  «αφού θα έχουμε ένα νέο μνημόνιο το 2014 για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα υιοθετηθούν οι εισηγήσεις της νέας αναλογιστικής  μελέτης η οποία δεν θα λαμβάνει υπόψη το χρέος του κράτους προς το ταμείο». Το ίδια θα συμβεί και με τους μισθούς, καθώς ένας δημόσιος υπάλληλος «θα έχει να αντιμετωπίσει τις κλιμακωτές περικοπές (6-12%), την αποκοπή 3% για το συνταξιοδοτικό, τη μόνιμη καθολική περικοπή του 3%, περικοπές και καταργήσεις επιδομάτων και θα φορολογούνται τα δικαιώματα σύνταξης και του εφάπαξ από την 1.1.2013».