Η Κυβέρνηση να μείνει προσηλωμένη στις διαχρονικές μας θέσεις

Η νέα Κυβέρνηση, “προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο για την Κύπρο και το λαό, οφείλει να παραμείνει προσηλωμένη στις διαχρονικές μας θέσεις για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών, μέσα από μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας, δίχως διαιτησία και χρονοδιαγράμματα, αλλιώς οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι και τα αδιέξοδα αναπόφευκτα”, δήλωσε σήμερα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της αντίστασης Αθανάση Χριστόφορου Γεωργίου, ο κ. Χριστόφιας, αφού μίλησε για τη ζωή και τη θυσία του Αθανάση Χριστόφορου Γεωργίου, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, καθώς και στα χρόνια που ακολούθησαν.

“Θεωρούμε θετική την προσπάθεια που καταβάλλει η σημερινή Κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας την πρόταση μας για απόδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της σε συνδυασμό με άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου με εποπτεία του ΟΗΕ και της ΕΕ, και ταυτόχρονο άνοιγμα κεφαλαίων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτή η πρόταση, την οποία εμείς είχαμε περιλάβει στο γνωστό τρίπτυχο προτάσεων, είχε τότε αποσπάσει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, θέτοντας μας ένα βήμα μπροστά σε σχέση με την τουρκική πλευρά”, είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι “σοβαρό ολίσθημα θα είναι και η αλλαγή της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων καθώς και ο διορισμός συνομιλητή”.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι, “δυστυχώς, μετά τα όσα συμφωνήθηκαν με την Τρόικα από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τόπος μας, μεγάλωσε και ο κίνδυνος να γίνει προσπάθεια επιβολής μιας κακής λύσης στο Κυπριακό, για αυτό και επιβάλλεται στο χρόνο που απομένει μέχρι την έναρξη των συνομιλιών να υπάρξει συλλογικότητα, σωφροσύνη και προβληματισμός για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη εποχή στην οποία εισήλθε ο τόπος μας, ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις του Eurogroup”.