Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα για την εξεύρεση κατάλληλης λύσης

Ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, κατά την τέλεση σήμερα του μνημοσύνου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’ στον Ιερό Ναό Σωτήρος στο χωριό Στατός – Άγιος Φώτιος της επαρχίας Πάφου, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι παρά την αδιάλλακτη τουρκική στάση, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα για την εξεύρεση κατάλληλης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Η άρση των διαχωριστικών γραμμών και η επανένωση, είπε, πρέπει να επιτρέψουν τη διασφάλιση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων για το λαό μας, προσθέτοντας πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μπορούμε να συμβιώσουμε, ανεξαρτήτως διαφορετικότητας στη θρησκεία και στη γλώσσα, έτσι που να προχωρήσουμε μαζί σε εξέλιξη, πρόοδο και ευημερία.

Δεν επιθυμούμε συνέχισε «το αδιέξοδο και αυτό το έχουμε αποδείξει από την πρώτη στιγμή. Μας απασχολεί έντονα, η κατάληξη σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, μακριά από παιχνίδια σκοπιμότητας και ανούσιας επίρριψης ευθυνών, τα οποία οδηγούν τις διαδικασίες σε βαθύτερο τέλμα».

Η ιστορία και τα γεγονότα, αποδεικνύουν ότι, βασική προϋπόθεση πριν την έναρξη του διαλόγου, σημείωσε ο κ Φωτίου είναι η ύπαρξη ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου βασικών αρχών λύσης, το οποίο θα επιτρέψει στη συνέχεια, την απρόσκοπτη διεξαγωγή των συνομιλιών, με ξεκάθαρο στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε επίσης πως οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, αντί να αποβαίνουν καίριας σημασίας για υπερπήδηση του αδιεξόδου, επιμηκύνουν τη ψαλίδα μεταξύ των δύο πλευρών. Η άτεγκτη και προκλητική στάση της Τουρκίας, δεν αφήνει πλέον άλλο περιθώριο υπομονής και υποχώρησης. Επιμένουμε ότι, εάν η άλλη πλευρά επιδείξει πραγματική βούληση, τότε μπορούμε να γεφυρώσουμε το μεγάλο κενό που δημιουργήθηκε. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει αποδείξει την εποικοδομητική της στάση και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε για το καλό του τόπου μας, σημείωσε .

Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και όσες χώρες επέδειξαν ενδιαφέρον για εξεύρεση μιας κοινής λύσης, να αντιδράσουν σε αυτή την προκλητική συμπεριφορά.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ακόμη πως ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δεν θα επιθυμούσε σε καμία περίπτωση, οποιαδήποτε υπαναχώρηση, οποιαδήποτε εγκατάλειψη των βασικών μας θέσεων, σε ότι αφορά στα θέματα κρατικής κυριαρχίας. Απεναντίας, θα πρέσβευε με τον εντονότερο τρόπο,- όπως είπε- τη συνέχιση των προσπαθειών μας και την πιστή προσήλωση στο στόχο μας, για τελική δικαίωση του λαού μας.

Αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄ είπε, “σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και έντονης συγκινησιακής φόρτισης, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού στον Στατό – Άγιο Φώτιο, για να τελέσουμε την έκτη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου αρχιερέα Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄. Τιμούμε με ευλάβεια, την άσβεστη μνήμη του μακαριστού θρησκευτικού μας πατέρα, ο οποίος, ταύτισε τον βίο του με την ανιδιοτελή αγάπη για την χριστιανική διδασκαλία και την ανθρωπιστική προσφορά”.

Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, θα παραμείνει παντοτινά χαραγμένος στη μνήμη του λαού μας, ως ο μειλίχιος άνθρωπος, ο αγνός θρησκευτικός πατέρας με το επίμονο πατριωτικό σθένος και την καλοκάγαθη ψυχή είπε ο κ. Φωτίου.