Η κυβέρνηση θα διαφυλάξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας

Ανακοίνωση τύπου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Πρόδρομου Προδρόμου αναφορικά με την οδηγία NAVTEX της τουρκικής κυβέρνησης

Στο επόμενο κρίσιμο διάστημα πρέπει, μαζί με την Κυβέρνηση, να επιμείνουμε με προσοχή και αποφασιστικότητα στην προάσπιστη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας

Όπως είναι αναφαίρετο και διεθνώς αναγνωρισμένο κυριαρχικό δικαίωμά της, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τη διερεύνηση και αξιοποίηση φυσικού πλούτου μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας. Ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα γίνεται αυτές τις μέρες με τις εργασίες της αδειοδοτημένης εταιρείας ENI-KOGAS.

Η οδηγία NAVTEX που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση την Παρασκευή είναι εκτός οποιασδήποτε δικαιοδοσίας της, εντελώς αντίθετη με τη νομιμότητα και ως εκ τούτου ανυπόστατη.

Κατόπιν τούτου, και παράλληλα με τα διαβήματα στα οποία προχώρησε, η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης είναι και σωστή και επιβεβλημένη. Πράγματι, πρέπει να διαμηνύεται σταθερά και με σοβαρότητα ότι «η παρενόχληση με οποιονδήποτε τρόπο της εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών».

Η κυβέρνηση θα διαφυλάξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα την ενάσκησή τους σε σχέση με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Αναμένουμε, εξάλλου, από όλες εκείνες τις πλευρές που έχουν διακηρύξει κατηγορηματικά ότι η Κύπρος έχει αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα στην Α.Ο.Ζ., να επιδείξουν ενδιαφέρον προκειμένου να τερματισθούν οι απόπειρες παραβίασης ή παρενόχλησης από την τουρκική πλευρά.

Αυτές οι εξελίξεις συμπίπτουν χρονικά με τη διαβεβαίωση του Προέδρου της Τουρκίας προς τον αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας του η συνέχιση της στρατιωτικής κατοχής και η κατάσταση ανομίας στην Κύπρο. Μια τέτοια τοποθέτηση θα πρέπει όμως να συνοδευτεί και με έργα. Εάν η τουρκική ηγεσία εννοεί αυτά που διακηρύσσει θα πρέπει κατ’αρχάς να απέχει από παράνομες και εχθρικές ενέργειες όπως είναι η έκδοση ναυτικής οδηγίας ή άλλη παρενόχληση των εργασιών στην Α.Ο.Ζ. της Κύπρου και γενικότερα να υιοθετήσει μια πραγματικά θετική στάση στις διαπραγματεύσεις.

Το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να αποδειχτεί αρκετά κρίσιμο.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζει τη σταθερή στάση της Κυβέρνησης, επισημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση, ενώ θεωρεί ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει μαζί με την Κυβέρνηση να στείλουμε μηνύματα ενότητας και αποφασιστικότητας για την προάσπιση των δικαιωμάτων της χώρας μας στον υποθαλάσσιο πλούτο στην Α.Ο.Ζ.