Η κοινωνία αντιδρά και αντιστέκεται ( κάποιες φορές μπορεί και να παρεκτρέπεται)

Δήλωση γενικού γραμματέα Κινήματος Οικολόγων κ. Γ. Περδίκη για το θέμα του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, τα hedge funds και τις …”απειλές” αγανακτισμένων πολιτών.

Η πολιτική επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων αποφάσισε να καλέσει τα μέλη και τους φίλους των Οικολόγων να συμμετάσχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις την ερχόμενη Τετάρτη 27 Αυγούστου έξω από το Προεδρικό Μέγαρο κατά του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις.

Παράλληλα στηρίζει την εκδήλωση διαρκείας του ΣΥ.Μ.Ε.Α ( Συνασπισμός Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτεργοδοτούμενων) έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων ενάντια στην πολιτική των εκποιήσεων και των ψηλών επιτοκίων.

Το Κίνημα Οικολόγων υποστηρίζει την οργανωμένη αντίδραση της κοινωνίας και των πολιτών κατά της άδικης και μονομερούς πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικα που στοχεύει αυτούς που έφταιξαν λιγότερο για την οικονομική καταστροφή ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους κύριους υπεύθυνους της τραγωδίας.

Η οικονομική και πολιτική ολιγαρχία δεν μπορούν να υποκρίνονται και να κρύβονται πίσω από τα φουστάνια της τρόικα. Έχουν την κύρια ευθύνη για την καταστροφή και οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο λαός και οι πολίτες που δεν έχουν την κύρια ευθύνη για την καταστροφή είναι τα θύματα της κακοδιοίκησης, του τυχοδιωκτισμού και της ανικανότητας της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας.

Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα για ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των λεγόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δυστυχώς η κυβέρνηση προσπαθεί να παραπλανήσει με διακοσμητικές αλλαγές και στολίδια το νομοσχέδιο των εκποιήσεων.

Για παράδειγμα το ζήτημα με την αγορά τον προβληματικών δανείων από τα επενδυτικά ταμεία (hedge funds) δεν λύνεται αν η τρόικα δεχτεί (κατά παράβαση του μνημονίου που η κυβέρνηση υπέγραψε) να υπόκεινται σε περιορισμούς στη διαδικασία εκποίησης όπως και τα πιστωτικά ιδρύματα. Το θέμα είναι να μην επιτραπεί η μαζική πώληση δανείων στα κερδοσκοπικά ταμεία. Οτιδήποτε λιγότερο είναι επικίνδυνο και προβληματικό.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες κατανοούμε ακόμα και τις απεγνωσμένες μεμονωμένες φωνές αντίδρασης που μεταχειρίζονται ακόμα και το “όπλο” της απειλής. Κάθε μέρα λαμβάνουμε υπό την μορφή απειλών την κραυγή απελπισίας των πολιτών. Δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε γραπτές και ανώνυμες απειλές και δεν τις θεωρούμε επικίνδυνες. Ούτε λαμβάνουμε αποφάσεις υπό το κλίμα απειλών.

Κατ’ ακρίβεια καταδικάζουμε τις απειλές από όπου κι αν προέρχονται, ότι κι αν στοχεύουν. Αυτό όμως το δείγμα συμπεριφοράς αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου για μια κοινωνία που βράζει και είναι έτοιμη να εκραγεί. Ας το κατανοήσουν αυτό επιτέλους όσοι παίρνουν τις αποφάσεις.