Η κλιματική κρίση είναι εδώ αλλά ακόμη δεν έχουν πειστεί όλοι

Πριν λίγες μέρες, μετά την ολοκλήρωση άλλης μιας δεντροφύτευσης, είχα μια χαλαρή συζήτηση με κοινοτάρχη για το πόσο αναβαθμίζεται μια περιοχή με την εισαγωγή δέντρων σε αυτή. Μου εξέφρασε την άποψη πως είναι καλά τα δέντρα και θέλει να αυξήσει το πράσινο στην περιοχή του αλλά δεν πιστεύει ο ίδιος στην κλιματική αλλαγή.

Οι ξηρασίες είναι σύνηθες φαινόμενο για την Κύπρο και δες φέτος; Είχε τόση πολλή βροχόπτωση και επιτέλους βιώσαμε χειμώνα μετά από τόσα χρόνια, τι κλιματική αλλαγή και κουρουφέξαλα;

Απάντησα αλλά προφανώς απλά για να πω την άποψη μου, δεν υπήρχε περίπτωση να μεταπείσω τον συνομιλητή μου με μια κουβέντα των 3 λεπτών στο πόδι. Αλλά με προβλημάτισε βαθιά η στάση του. Εαν εν έτη 2022, με σύσσωμες σχεδόν τις κυβερνήσεις της υφηλίου να έχουν πειστεί επιτέλους για την κλιματική κρίση και να συμφωνούν (στη θεωρία) για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποτραπεί η περαιτέρω καταστροφή του πλανήτη, τι πιθανότητα επιτυχίας για ένα τέτοιο εγχείρημα αν ακόμη πρέπει να πείσουμε τοπικούς άρχοντες ότι δεν είναι αποκύημα φαντασίας η κλιματική αλλαγή; Ότι είναι ξεκάθαρο αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και επιμόλυνσης του πλανήτη, ότι η αυξανόμενη θερμοκρασία των καλοκαιριών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όλων των εποχών έχουν να κάνουν με τα θερμοκηπιακά αέρια που εκτοξεύουμε στην ατμόσφαιρα μας και όχι σύνηθεις διεργασίες ενός πλανήτη;

Μόλις τον φετινό Μάρτιο έσκασε η είδηση ότι τόσο ο Βόρειος όσο και ο Νότιος Πόλος βίωναν θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου πιο ψηλά από τα κανονικά τους επίπεδα για την εποχή, παρά το γεγονός ότι στο ένα ημισφαίριοι ήταν άνοιξη και στο άλλο φθινόπωρο. Στην Ανταρκτική, λίγες μέρες μετά, αποκολλήθηκε ένα τεράστιο κομμάτι από τον παγετώνα, μεγέθους 1200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο δηλαδή η Νέα Υόρκη, σε μια περιοχή που οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι δεν είχε πληγεί ακόμη από την κλιματική αλλαγή. Παραμένει να διαφανεί ποιες περιοχές θα πληγούν άμεσα ή έμμεσα από την αναπόφευκτη ανύψωση της στάθμης το νερού λόγω του λιώσιμού αυτού του τεράστιου παγετώνα τους επόμενους μήνες.

Η πιθανότητα κατάρρευσης τμήματος του Ωκεάνιου Ρεύματος του Κόλπου, που μεταφέρει ζεστό νερό από τους τροπικούς προς το βόρει ημισφαίριο και κρύο νερό από τον Βόρειο Ατλαντικό στο νότιο ημισφαίριο, είναι πλέον ακόμη περαιτέρω αυξημένη. Εαν καταρρεύσει ένα ολόκληρο σύστημα ρευμάτων στον Ατλαντικό Ωκεανό που ρυθμίζουν και επηρεάζουν τον καιρό σε όλο τον κόσμο, ο πλανήτης θα βιώσει μη αναστρέψιμες καταστροφικές καταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αλλά τουλάχιστο ας πείσουμε τους τοπικούς κοινοτάρχες μας να αυξήσουν το πράσινο και να βελτιώσουν το μικροκλίμα στην περιοχή του καθενός, μετριάζοντας τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής έστω σε τοπικό επίπεδο. Ακόμη και αν δεν πιστεύουν οι ίδιοι στην κλιματική αλλαγή, τουλάχιστο πιστεύουν στην ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής τους και θα επιδιώκουν την προώθηση τέτοιοων έργων για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.

Έφη Ξάνθου,

Πολιτική Επιστήμονας,

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής,

Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών