Η καταψήφιση των νομοσχεδίων της Μεταρρύθμισης αποτελεί πισωγύρισμα

Του Ανδρέα Δημητριάδη*

Τα τελευταία χρόνια το κράτος, τουλάχιστον στο δημοσιονομικό σκέλος, λειτούργησε με τρόπο συνετό και ορθολογιστικό, εντός των πραγματικών δυνατοτήτων της οικονομίας.Γεγονός που άρχισε να αποτυπώνεται σε διάφορους οικονομικούς δείκτες, μεταξύ αυτών και οι ξένες επενδύσεις.

Η Κύπρος κατάφερε να αντιστρέψει την κακή εικόνα που είχε δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια και να ξανακερδίσει θέση αξιοπιστίας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.Η υλοποίηση ξένων επενδύσεων, αποτελεί δείγμα των προοπτικών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε ως χώρα και ως οικονομία, τα οποία επιβάλλεται να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε περαιτέρω, αλλά και πιο στοχευμένα.

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων θα προσδώσει τεράστια δυναμική στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Χρειαζόμαστε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν και το αναπτυξιακό όφελος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ωστόσο, ότι ο ανταγωνισμός διεθνώς είναι έντονος και ως εκ τούτου δεν έχουμε την πολυτέλεια να απομακρύνουμε επενδυτές, ούτε να βάζουμε εμπόδια στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Το κράτος πρέπει να διευκολύνουμε την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα.

Η πρόσφατη καταψήφιση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης αποτελεί πισωγύρισμα. H μεταρρυθμιστική προσπάθεια επιβάλλεται να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί. Ο στόχος για επάνοδο στην ανάπτυξη θα επιτευχθεί μόνο με την ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, που θα οδηγήσει στη θεμελίωση μιας σύγχρονης, παραγωγικής και ανταγωνιστικής οικονομίας που θα ευνοεί την υγιή επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης αναπτυξιακών έργων θεωρείται απαραίτητη προκειμένου, να προωθηθούν στρατηγικές συνεργασίες με ξένους επενδυτές.Σε αυτή την προσπάθεια δεν χωρούν κομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ούτε προσωπικές στοχεύσεις. Εάν δεν δώσουμε το απαιτούμενο βάρος στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, το θετικό υπόβαθρο, που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια,πολύ γρήγορα θα μετατραπεί σε αρνητικό και οι θυσίες του Κυπριακού λαού να παραμείνουν χωρίς αντίκρισμα.

Για να έρθουν επενδύσεις, χρειάζεται αποφασιστικότητα, ενότητα δυνάμεων, συναντίληψη και ειλικρινής διάθεση για αλλαγή.Οι ξένοι επενδυτές και ιδιαίτερα τα μεγάλα επενδυτικά ταμεία, επιζητούν ένα ελκυστικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ένα υγιές τραπεζικό σύστημα και έναν πιο σύγχρονο κρατικό μηχανισμό. Πρέπει, λοιπόν, να αυξήσουμε ταχύτητα, καθώς είναι πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν.

*Πρόεδρος Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων