Η κατάθλιψη των γιορτών και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η λεγόμενη «κατάθλιψη των Χριστουγέννων» είναι ένα φαινόμενο διόλου σπάνιο, ειδικά στους καιρούς που ζούμε.

Οι γιορτές αποτελούν μια ιδιαίτερα στρεσογόνα περίοδο που πολλές φορές μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μην επιτρέπει πολλούς να γιορτάσουν και να μην μπορούν να ταυτιστούν με την εορταστική διάθεση, που γενικώς επικρατεί την περίοδο των εορτών. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η κατάθλιψη ή η καταθλιπτική διάθεση έχει υπολογιστεί ότι αυξάνεται σχεδόν κατά δέκα τοις εκατό την περίοδο αυτή.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που για κάποιους συντελούν σε αυτή την αντιφατική με το «κλίμα των ημερών» κατάσταση.

Ο κυριότερος από αυτούς είναι η έλλειψη ενός στενού οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος για να μοιραστεί κανείς μαζί του τις μέρες των γιορτών ή η αδυναμία να βρεθεί με τους δικούς του ανθρώπους για να γιορτάσει.

Η μοναξιά βιώνεται ιδιαίτερα έντονα αυτές τις μέρες, που παραδοσιακά είναι αφιερωμένες στην οικογένεια και στους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Από την άλλη μεριά, η προετοιμασία για τις γιορτές μπορεί να αποδειχθεί εξαντλητική: επιδιώκοντας να ανταποκριθούμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό σε όλες τις «υποχρεώσεις» που υπαγορεύουν οι μέρες αυτές (ψώνια, οργάνωση γιορτών στο σπίτι, κοινωνικές και οικογενειακές συναντήσεις, κλπ.), οδηγούμαστε σε μια κατάσταση υπερβολικής έντασης. Ακόμα και αν δεν βιώνουμε σαφές καταθλιπτικό συναίσθημα, η ψυχική μας κατάσταση μπορεί να εκφραστεί και με άλλους τρόπους, όπως επίμονους πονοκεφάλους, αϋπνία ή τάση για υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού, που συνδέονται με το αυξημένο στρες.Η κούραση επιδεινώνει το στρες, εδραιώνοντας ένα φαύλο κύκλο.

Άλλη μια επίσης συχνή κατάσταση που συνδέεται με τις γιορτές και τις διακοπές είναι το καταθλιπτικό συναίσθημα που μπορεί να συνοδεύει την επιστροφή στην καθημερινότητα, αφού περάσουν οι γιορτινές μέρες. Αυτό, εκτός από τη φυσιολογική κούραση που συνεπάγονται οι υπερβολές των ημερών, είτε ως προς την κατανάλωση, είτε ως προς την ένταση και το στρες, έχει να κάνει και με τις προσδοκίες που τρέφουμε για τις μέρες αυτές, προσδοκίες που συχνά αποδεικνύονται διογκωμένες, μη ρεαλιστικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι καταγράφεται δραματική αύξηση στα περιστατικά κατάθλιψης αλλά και αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη οικονομική κρίση, που περνά η χώρα μας και συνεπώς στην ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα.

Όμως πρέπει ή καλύτερα επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση πρώτα για εμάς αλλά και για τους γύρω μας, την οικογένεια πολύ δε περισσότερο αν υπάρχουν παιδιά.

Τι μπορείτε να κάνετε, για να απολαύσετε τις εορταστικές μέρες όσο γίνεται καλύτερα;

Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να βελτιώσετε με όποιο τρόπο μπορείτε τη διάθεση σας, να φέρεστε όσο καλύτερα μπορείτε στον εαυτό σας και να κάνετε κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητα σας, αλλά σε μια λιγότερο πιεστική περίοδο:

Περπατήστε, πηγαίνετε να δείτε μια ταινία, κυκλοφορήστε και κάντε πράγματα που δεν κάνετε καθημερινά. Απλά πράγματα που δεν είναι ανάγκη να σχετίζονται με ιδιαίτερα έξοδα. Όμως η αλλαγή από την καθημερινότητα προσφέρει στην βελτίωση της διάθεσης.

Θέστε εφικτούς και μικρούς στόχους. Αναλάβετε τόσες ευθύνες που να μη χρειάζεται να πιεστείτε για να τις πραγματοποιήσετε.

Βάλτε προτεραιότητες. Κάνετε μια καταγραφή όσων θέλετε να πραγματοποιήσετε και αφιερώστε τον ανάλογο χρόνο και την ενέργεια που αντιστοιχεί στην κάθε δραστηριότητα και μην κοπιάζετε αδίκως να τα κάνετε όλα τέλεια.

Ζήστε τις στιγμές. Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες για ένα φαντασμαγορικό γεγονός, απλά ζήστε τη στιγμή και να θυμάστε πως θα υπάρξουν και άλλες όμορφες στιγμές στο μέλλον.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Κάνετε απλά καθημερινά πράγματα για τον εαυτό σας και τους δικούς σας, χωρίς να μπείτε σε τρελούς ρυθμούς λόγω των εορτών.

Κάνετε οικονομικό προγραμματισμό. Μην κάνετε υπερβολές και σπατάλες, οι οποίες μπορεί να σας αγχώσουν στο μέλλον. Κινηθείτε στα πλαίσια που μπορείτε και θυμηθείτε ότι τα δώρα δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι ακριβά για να έχουν αξία για τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Μια χρήσιμη συμβουλή για όλους μας: όση διάθεση και αν διαθέτει ο καθένας μας τις ημέρες αυτές, είναι καλό αν θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στους αγαπημένους ανθρώπους μας, να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά μαζί τους.