Η καραντίνα στην περιοχή Πόλης και Ακάμα συνεχίζεται εδώ και 30 χρόνια

Το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα πρέπει να προστατεύσει και τους κατοίκους

Του Γιώτη Παπαχριστοφή*

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, παρακολουθούμε τη ζωή να επιστρέφει σιγά-σιγά στην ομαλότητα. Η κυκλοφορία στους δρόμους, η κίνηση στα καταστήματα, ο θόρυβος της καθημερινής ζωής, επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς. Ωστόσο, στην περίπτωση του διαμερίσματος της Πόλης Χρυσοχούς και των κοινοτήτων του Ακάμα, η κατάσταση του «lockdown» συνεχίζεται.

Οι δρόμοι στην περιοχή μας είναι έρημοι σε μόνιμη βάση, με καραντίνα ή χωρίς. Τα κομμωτήρια και άλλες μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο εδώ και χρόνια. Τα λιγοστά καφενεία των χωριών, τα οποία οι ιδιοκτήτες κρατούν ανοικτά με νύχια και με δόντια, υπολειτουργούν, όπως και τα σχολεία και τα μπακάλικα. Οι θέσεις εργασίας είναι μηδαμινές, ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελείται κυρίως από συνταξιούχους. Η απομόνωση για τους κατοίκους της περιοχής μας, δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Είναι μια πραγματικότητα που ζουν βαθιά στο πετσί τους εδώ τρεις δεκαετίες.

Εκ των πραγμάτων αυτό που χρειάζεται προκειμένου να ενισχυθεί σημαντικά η τοπική οικονομία, είναι μια ήπια τουριστική ανάπτυξη από την οποία θα επωφεληθούν οι κάτοικοι της περιοχής σε βάθος χρόνου.

Η ανάπτυξη θα πρέπει να αφορά κυρίως το παραλιακό μέτωπο, καθώς, στην περίπτωση των απομακρυσμένων περιοχών, η ανάπτυξη του πυρήνα τους είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς τη διασύνδεσή τους με παραλιακή ανάπτυξη ή/ και με κάποια μεγάλη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, η οποία θα δημιουργήσει πραγματικές προοπτικές και χειροπιαστά οφέλη, όπως νέες θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν προωθηθεί και υλοποιηθεί αρκετά αναπτυξιακά έργα εντός του πυρήνα των χωριών της ευρύτερης περιοχής, χωρίς ωστόσο να φέρουν οικονομική αναζωογόνηση.

Ο τουρισμός είναι, αναμφίβολα, η μοναδική πηγή εισοδήματος και προσφοράς θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, αλλά, οι ελάχιστες παραλιακές ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν δεν αρκούν για την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. Οι υφιστάμενες τουριστικές ζώνες είναι ήδη κορεσμένες (λόγω του χαμηλού συντελεστή δόμησης) από εξοχικές κατοικίες, κάτι το οποίο δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση την επαγγελματική δραστηριοποίηση των κατοίκων της περιοχής. Διαφαίνεται, λοιπόν, ότι για να μπορέσει η περιοχή να έχει πραγματική ανάπτυξη, θα πρέπει να ενισχυθεί ο παραλιακός τουρισμός, με σεβασμό πάντα προς το περιβάλλον.

Το Τοπικό Σχέδιο για τις Κοινότητες του Ακάμα, το οποίο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμο φέτος, θα πρέπει να λαμβάνει αυτά υπόψη του.

Την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ευημερία των κατοίκων της περιοχής.

*Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς