Η Κίνα υποτίμησε το γουάν έναντι του δολαρίου

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον ετών έναντι του δολαρίου υποτίμησε την Δευτέρα την αξία του γουάν η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εθνική αγορά συναλλάγματος της Κίνας.

Η Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας έθεσε το γουάν – επίσης γνωστό ως γιουάν – στα 6.5784 έναντι του ενός δολαρίου, αξία που είναι χαμηλότερη κατά 0,45% σε σχέση με την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος ξένου συναλλάγματος της Κίνας. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2011.

Η Κίνα επιτρέπει καθημερινά στο γουάν να αυξάνεται ή να μειώνεται 2% και αυτός αποτελεί ένας από τους τρόπους με τους οποίους διατηρεί τον έλεγχο του νομίσματος της.

“Το γουάν θα υποτιμηθεί σταδιακά”, σημειώνει ο Song Yu, Κινέζος οικονομολόγος της Goldman Sachs/Gao Hua Securities, με δηλώσεις του στο Bloomberg News.

Ο βασικός λόγος για την πτώση του θα μπορούσε να είναι η εκτίμηση για ισχυρότερο δολάριο λόγω των προσδοκιών ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια.

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν άφησε την περασμένη εβδομάδα να εννοηθεί ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν σύντομα.