Η Κίνα ενθαρρύνει τις εταιρείες να αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα…

Η Κίνα δήλωσε ότι ενθαρρύνει τις εταιρείες να αγοράζουν αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων σόγιας και του χοιρινού κρέατος, και θα αποκλείσει τα προϊόντα αυτά από πρόσθετους δασμούς, καθώς αυτή είναι η πιο πρόσφατη κίνηση για να μετριαστούν οι εντάσεις πριν οι δύο πλευρές ξαναρχίσουν τις μεταξύ τους εμπορικές συνομιλίες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου την Παρασκευή έρχεται σε συνέχεια μιας κίνησης που έγινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την εξαίρεση μιας σειράς αμερικανικών αγαθών από το 25% των πρόσθετων δασμών που τέθηκαν σε ισχύ το περασμένο έτος, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου. Η Κίνα δεν διευκρίνισε το ποσό των αγορών χοιρινού κρέατος και σόγιας, οι οποίες είναι βασικές εξαγωγές από γεωργικά κράτη και σημαντικές για την υποψηφιότητα επανεκλογής του Προέδρου Donald Trump το 2020.

Οι αγορές μετοχών ανέκαμψαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς τόσο ο Trump όσο και ο Kινέζος ηγέτης Xi Jinping προσπάθησαν να μειώσουν τις εντάσεις που θολώνουν τις προοπτικές για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Η Κίνα αντιμετωπίζει ελλείψεις χοιρινού κρέατος, κάτι που προσθέτει πίεση προς το Πεκίνο, οι οποίες ωθούν τις τιμές κατά τη διάρκεια της περιόδου διακοπών, ωθώντας τους αξιωματούχους να επιμερίσουν τις πωλήσεις σε ορισμένους τομείς. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ουσιαστικά ζητήματα που προκάλεσαν τον εμπορικό πόλεμο.