Η Κίνα γίνεται ανοικτή αγορά για τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

Η Κίνα έκανε ένα μεγάλο βήμα προς το πολυαναμενόμενο άνοιγμα του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, λέγοντας ότι θα εξαλείψει τους περιορισμούς στην ιδιοκτησία των ξένων τραπεζών, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει στις υπερπόντιες επιχειρήσεις να λαμβάνουν πλειοψηφικά μερίδια στις κινεζικές επιχειρήσεις κινητών αξιών, διαχείρισης κεφαλαίων και ασφαλειών.

Οι νέοι κανόνες, που παρουσιάστηκαν σε κυβερνητική ενημέρωση την Παρασκευή, θα δώσουν στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η ανακοίνωση συνέπεσε με την επίσκεψη του Donald Trump στο Πεκίνο και ενίσχυσε τα εχέγγυα μεταρρύθμισης του Κινέζου προέδρου Xi Jinping λιγότερο από ένα μήνα μετά την εμπέδωσή του ως ο ισχυρότερος ηγέτης της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Οι ξένες χρηματοπιστωτικές εταιρείες χειροκρότησαν την κίνηση, με την JPMorgan Chase & Co. και την Morgan Stanley να δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην Κίνα. Η UBS Group AG δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για αύξηση του μεριδίου της στην κινεζική κοινοπραξία. Ενώ η Κίνα έχει ήδη κάνει μεγάλα βήματα για το άνοιγμα των αγορών μετοχών και ομολόγων σε ξένους επενδυτές, οι διεθνείς τράπεζες και οι εταιρείες τίτλων έχουν απογοητευτεί εδώ και καιρό από τα ανώτατα όρια ιδιοκτησίας που τους καθιστούσαν περιθωριακούς παίκτες σε ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα χρηματοπιστωτικά συστήματα στη Γη.