Η Ιταλία πρέπει να βρει 15 δις μέσα σε 3 εβδομάδες

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Λέτα στην Ιταλία, συζήτησε για την αναχρηματοδότηση του ταμείου ανεργίας και τον ανακαθορισμό του φόρου πρώτης κατοικίας

Ωστόσο αποφάσεις για τα θέματα αυτά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Χρειάζεται να βρεθεί τρόπος για να εξασφαλιστούν 15 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες για το ταμείο ανεργίας και να προχωρήσει το σχέδιο για «πάγωμα» του φόρου πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατ’ αρχάς μπορεί να αποφασιστεί να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου πρώτης κατοικίας κατά περίπου τέσσερις μήνες, δηλαδή ως τον Σεπτέμβριο.

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον εκατό ημέρες για να λύσουμε οριστικά το ζήτημα» δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακομάνι μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La7.

Μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα πρέπει να αποφασιστεί αν ο φόρος αυτός θα καταργηθεί πλήρως ή μόνον για τα μικρότερα ακίνητα, αν θα επιστραφεί ο περσινός φόρος και αν θα γίνει παρελθόν η φορολόγηση για τις αποθήκες και τα αγροτεμάχια, όπως ζητεί η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Λέτα έχει ανακοινώσει ότι στο εξής τα μέλη της κυβέρνησής του θα λαμβάνουν μόνον το μισθό που καταβάλλεται για το βουλευτικό τους αξίωμα, όχι την πρόσθετη αμοιβή για τον υπουργικό τους ρόλο.

Το ποσό που θα εξοικονομηθεί θα αξιοποιηθεί για να στηριχθούν πρωτοβουλίες οικονομικής ανάπτυξης, έχει πει ο ίδιος.

«Η κυβέρνησή μου ξεκινά μια δύσκολη πορεία και δεν είμαι σε θέση να προκαθορίσω την διάρκειά της, ούτε θέλω να προχωρήσω σε υπεραισιόδοξες δηλώσεις» υπογράμμισε νωρίτερα σήμερα ο Λέτα, μιλώντας σε εκδήλωση της ένωσης των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη λιανική Rete Imprese.