Η Ινδική μετάλλαξη «καλπάζει» παγκοσμίως! – «Κάθε 5 δευτερόλεπτα μολύνεται κάποιος»

Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα συνεχίζεται. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, 50 με 70 φορές πιο γρήγορα. «Έχουν υπολογίσει ότι κάθε πέντε δευτερόλεπτα μολύνεται ένας καινούργιος άνθρωπος», επισήμανε η καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου, προειδοποιώντας ότι οι μη εμβολιασμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Η Κομισιόν προειδοποιεί τα μέλη της να μην υποτιμήσουν τον κίνδυνο και χαθεί ο αγώνας δρόμου για τον πλήρη εμβολιασμό.

Η Πορτογαλία συνεχίζει να πλήττεται από τη μετάλλαξη, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς. Στο τουριστικό θέρετρο Αλγκάρβε, πολλοί Γερμανοί επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το γερμανικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κατατάσσει την Πορτογαλία στις περιοχές υψηλού κινδύνου. Πράγματι, τα κρούσματα κορωνοϊού στην Πορτογαλία είναι όσο ψηλά ήταν τον περασμένο Απρίλιο, κατέχοντας έτσι την αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη. Ειδικά η Λισαβόνα βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό. Εκεί, τα κρούσματα της μετάλλαξης Δ αποτελούν το 70% των συνολικών κρουσμάτων που καταγράφονται πλέον στη χώρα.

Η περίπτωση του Ισραήλ παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς το 30% των προσβεβλημένων είναι εμβολιασμένοι. Οι μισοί περίπου από τους ενήλικες, που μολύνθηκαν, είχαν εμβολιαστεί πλήρως με Pfizer, ενώ το 50% των παιδιών, που νόσησαν, ήταν στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστα, και μικρότερα των 16 ετών. Το παραλλαγμένο ινδικό στέλεχος ευθύνεται για την εκτόξευση των κρουσμάτων. Από μονάχα 22 καταγεγραμμένες λοιμώξεις στις 18 Ιουνίου, τα κρούσματα έφτασαν 10 μέρες αργότερα στα 308! Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στο Ισραήλ πάντως συνδέεται και με το άνοιγμα των σχολείων
και με τους ανεμβολίαστους μαθητές. Οι Αρχές επανέφεραν τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, μέτρο που είχε αρθεί μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκστρατεία εμβολιασμού στην ηλικιακή κατηγορία των 12 έως 15 ετών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξέδωσε προκαταρκτικές οδηγίες για ένα μαζικό πρόγραμμα χορήγησης τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου. Στόχος της θωράκισης αυτής είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι άνω των 16 ετών και ακολουθούν οι τρόφιμοι οίκων ευγηρίας, όλοι οι πολίτες άνω των 70 ετών και το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής. Στη Βρετανία, από τις 21 Ιουνίου έχουν επιβεβαιωθεί 92.029 ασθενείς με τη μετάλλαξη Δέλτα, εκ των οποίων 117 κατέληξαν. Από τους νεκρούς οι 109 ήταν άτομα άνω των 50 ετών. Από αυτούς που νόσησαν, σχεδόν 20.000 είχαν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου έναντι της Covid-19 και 7.235 είχαν ολοκληρώσει και δύο δόσεις. Μόλις χθες, η χώρα κατέγραψε επιπλέον 26.068 κρούσματα, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από τις 29 Ιανουαρίου.

Η Ρωσία ανακοίνωσε 669 νέους θανάτους από κορονοϊό σε εθνικό επίπεδο την Τετάρτη, το μεγαλύτερο νούμερο σε μία μέρα από την έναρξη της πανδημίας. Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ευθύνεται για την έξαρση αυτή. Σε «ζώνη μετάλλαξης του ιού» ανακήρυξε ο οργανισμός δημόσιας υγείας στη Γερμανία και τη Ρωσία. Η χώρα επανέφερε την τηλεργασία μετά την έκρηξη των κρουσμάτων. Από αυτήν εξαιρούνται όσοι έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί πώς μονάχα με τον εμβολιασμό μπορεί κανείς να προστατευθεί από τη νέα μετάλλαξη. Είναι ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί ο ρυθμό μετάδοσης της. Σύμφωνα με τις μελέτες, οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν κατά 96% από τη βαριά νόσηση και νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα 92%. Σύμφωνα με το διευθυντή του εργαστηρίου ανάπτυξης εμβολίων στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Duke Ντέιβιντ Μοντεφιόρι, η μετάλλαξη δεν θα αποτελέσει απειλή για όσους έχουν κάνει το (διπλό) εμβόλιο της Moderna.