Η ΙΚΕΑ απειλεί να ταράξει την παγκόσμια αγορά με την νέα της κίνηση…

Η IKEA τάραξε πρόσφατα τα εμπορικά ύδατα επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να αλλάξει τρόπο επιχειρείν, νοικιάζοντας πλέον έπιπλα στους πελάτες της.

Η στρατηγική επιλογή χαιρετίστηκε μάλιστα από παράγοντες της αγοράς ως το νέο μεγάλο βήμα για την επιβίωση και ανάπτυξη μιας εταιρίας στις προκλήσεις που θέτει ο 21ος αιώνας.

Το 2018 δεν ήταν εύκολη χρονιά για την IKEA, η οποία αποφάσισε να επανεξετάσει το επιχειρηματικό της μοντέλο και τον τρόπο που βγάζει κέρδος. Κι έτσι αποφάσισε πως το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αρχίσει να νοικιάζει έπιπλα, θεωρώντας πως έτσι θα αντισταθμίσει τις απώλειες και να αποκτήσει μεγαλύτερο έρεισμα στην αγορά.

Η IKEA παραμένει ο ηγέτης της αγοράς επίπλου εδώ και κάμποσα χρόνια, μόνο που ακόμα και ο σουηδικός γίγαντας αναγνώρισε πως οι πελάτες αλλάζουν φιλοσοφία. Πώς απάντησε; Υπονομεύοντας το ίδιο το επιχειρηματικό της μοντέλο.

Ο κατασκευαστής επίπλου γνώρισε μεγάλη πτώση στα κέρδη του τη χρονιά που μας πέρασε, αλλά και απώλειες σε θέσεις εργασίας. Η ανακοίνωσή του για ενοίκιο επίπλων αντιπροσωπεύει ένα κολοσσιαίο βήμα από τον βασικό επιχειρηματικό του πυρήνα, την πώληση επίπλων. Δεν είναι παρά ένα στοίχημα που θα φανεί στην πράξη αν και πόσο θα αποδώσει.

Η IKEA αναγνώρισε πως οι νέες τεχνολογίες και η αλλαγή των καταναλωτικών ηθών χρειάζονται δραστικές λύσεις, θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμα και δοκιμασμένα στον χρόνο επιχειρηματικά μοντέλα. Το μέλλον ανήκει στις εταιρίες που θα παρέχουν στον καταναλωτή ό,τι χρειάζεται χωρίς να τον αναγκάζουν να το αποκτά, παρά να το χρησιμοποιεί απλώς και μόνο για όσο το χρειάζεται.

Και όσο πιο γρήγορα υιοθετήσεις το νέο αυτό επιχειρηματικό πρότυπο, τόσο περισσότερα θα αποκομίσεις ως πρωτοπόρος…