Η θέση της Τουρκίας στο θέμα της Αμμοχώστου συνιστά απόδειξη των τουρκικών προθέσεων

Η άρνηση της Τουρκίας μέσω της χθεσινής τοποθέτησης του Τούρκου Yπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να συναινέσει σε επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της ,συνιστά απόδειξη των τουρκικών προθέσεων και της εμμονής της Άγκυρας στις γνωστές αδιάλλακτες προσεγγίσεις της στο Κυπριακό, δήλωσε ο Β` Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.

Ανέφερε πως η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της χωρίς ανταλλάγματα, όρους και προϋποθέσεις, αποτελεί επιτακτική υποχρέωση της Τουρκίας με βάση τόσο την συμφωνία υψηλού επιπέδου Κυπριανού- Ντενκτάς του 1979 όσο και με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλων μετέπειτα ψηφισμάτων.

“Είναι φανερό ότι η Τουρκία επιμένει να καταπατεί και να περιφρονεί βάναυσα τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε., όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε σε ότι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου και συνεχίζει να εγκληματεί κρατώντας την πόλη του Ευαγόρα υπό στρατιωτική κατοχή. Καταγγέλλουμε το συνεχιζόμενο αυτό έγκλημα της Τουρκίας”, είπε ο κ. Ευσταθίου.

Καταγγέλλουμε, υπογράμμισε, ταυτόχρονα την αναλγησία και την υποκρισία των ισχυρών της γης που ενώ κόπτονται για την κατάσταση στη Συρία , απειλώντας με στρατιωτική επέμβαση , ανέχονται τη μετατροπή της Αμμοχώστου για 39 ολόκληρα χρόνια σε μια πόλη φάντασμα και τη στρατιωτική κατοχή του 37% της Ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας.