Η ηγεσία του τμήματος οικονομικών της ΕΚΤ χωρίς Γερμανούς…

Ο Hans-Joachim Kloeckers στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα μετατεθεί από τη θέση του ως γενικός διευθυντής για τις οικονομικές εξελίξεις, από όπου εδώ και χρόνια επιβλέπει τις προβλέψεις που στηρίζουν τις αποφάσεις για τα επιτόκια και τα εργαλεία τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως η ποσοτική χαλάρωση. Ο 55χρονος τεχνοκράτης θα γίνει γενικός διευθυντής του διεθνούς τμήματος, θα διαχειρίζεται τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις παγκόσμιες οργανώσεις και άλλες κεντρικές τράπεζες και θα παρακολουθεί τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.

Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ επιβεβαίωσε το διορισμό.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον Γερμανοί ανάμεσα τους κορυφαίους μάνατζερς του τμήματος οικονομικών, στο οποίο επικεφαλής είναι ο Βέλγος Frank Smets με τον Ιταλό Massimo Rostagno, τον γενικό διευθυντή της νομισματικής πολιτικής, να είναι προϊστάμενός του. Η μονάδα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου Peter Praet, κύριο οικονομολόγο της ΕΚΤ, ο οποίος είναι επίσης Βέλγος. Η αντικατάσταση του Kloeckers δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Ο Kloeckers βρίσκεται στο επίκεντρο της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης από τη δημιουργία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη το 1998. Ήταν προηγουμένως στην οργάνωση πρόδρομων ιδρυμάτων όπως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ίδρυμα και πριν από αυτό βρισκόταν στη γερμανική Bundesbank, η οποία εδρεύει μόνο λίγα χιλιόμετρα μακριά.