Η Ε.Ε. στηρίζει τις θέσεις του Προέδρου

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στη Διάσκεψη της Γενεύης με την έντονη παρουσία της αλλά και με τις υποστηρικτικές της θέσεις για τη Κύπρο, όσο και σήμερα στηρίζει τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Τούτο αποδεικνύεται και μέσα από τη σθεναρή στήριξη του Προέδρου της Ε.Ε. κ.Juncker, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ευρύτερα του Ευρωκοινοβουλίου.

Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την εθνική μας υπόθεση, ο στενός και βασικός μας σύμμαχος η Ε.Ε. να στέκεται δίπλα μας και να θωρακίζει το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέπτυξε διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και συμμαχίας με τα πρόσωπα και τους θεσμούς της Ε.Ε., με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να διατηρεί μία σταθερή και θετική θέση για τα θέματα μας.

Δεν είναι τυχαίο το ότι επί τέσσερα χρόνια η Τουρκία όχι μόνο δεν προχώρησε την ενταξιακή της πορεία αλλά οπισθοχώρησε σημαντικά εξαιτίας και της απαίτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να υλοποιηθούν πρώτα, οι Κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας.

Η πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σήμερα, για τη συνέχιση των συνομιλιών τυγχάνει της πλήρους στήριξης της Ε.Ε., όπως και γενικότερα η στάση και οι θέσεις του Προέδρου μας, στη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Στις διάφορες επαφές μας και συναντήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ε.Ε., υπάρχει θετική απήχηση των θέσεων μας και ταυτόχρονα είναι έντονη η δυσφορία για τις θέσεις της Τουρκίας και τη προκλητική της συμπεριφορά τόσο στη Κύπρο όσο και έναντι της Ελλάδας.

Οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν με πλήρη κατανόηση την ορθότητα της θέσης του Προέδρου ότι για να υπάρξει νέα Διάσκεψη πρέπει πρωτίστως να συζητηθούν και επιλυθούν τα κορυφαία και κρίσιμα ζητήματα όπως το Εδαφικό, η ασφάλεια και οι Εγγυήσεις. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν απόλυτα λογική την προσέγγιση αυτή και συγχρόνως θεωρούν απαράδεκτη τη στάση της Τουρκίας να εμμένει σε μία Ευρωπαϊκή Χώρα να παραμένουν στρατεύματα και εγγυητικά δικαιώματα.

Εμείς τονίζουμε την ευθύνη της Ε.Ε. απέναντι σε χώρα μέλος, όπως είναι η Κύπρος και δικαιωματικά απαιτούμε όπως το ότι δεν νοείται ανθεκτικότητα, συνέπεια και σταθερότητα στις δράσεις της Ε.Ε., όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και όταν καθημερινά η Τουρκία παραβιάζει τα σύνορα της Κύπρου και της Ελλάδας, χωρών μελών της Ε.Ε. και η Ε.Ε. παρακολουθεί χωρίς ουσιαστική αντίδραση.

Πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. πέραν της θετικής στήριξης που μας παρέχει, η Ε.Ε. οφείλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία. Οφείλει να απευθυνθεί με αυστηρότητα και να τονίσει ότι τα σύνορα της Κύπρου και της Ελλάδας είναι και Ευρωπαϊκά Σύνορα και δεν μπορεί κανένας να τα παραβιάζει. Οι τουρκικές προκλήσεις στη Κύπρο αποτελούν προκλήσεις και προσβολές πρωτίστως προς την Ε.Ε.

Διαρκώς επισημαίνουμε εμφαντικά, σε όλα τα επίπεδα της Ε.Ε., ότι στη Κύπρο κρίνεται και δοκιμάζεται η αξιοπιστία, η αξιοπρέπεια και η συνέπεια της Ε.Ε., κρίνεται η ικανότητα της Ε.Ε. να διαφυλάξει τα δικά της σύνορα, τη δική της κυριαρχία και τη δική της αξιοπιστία. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να μιλά για ανθεκτικότητα και σταθερότητα, όταν στα Ανατολικά της σύνορα, στη Κύπρο, η Τουρκία παραβιάζει αρχές, κανόνες και ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ε.Ε. πρέπει να καταστήσει προτεραιότητα της, το βασικό της καθήκον, να καταστεί ο εγγυητής των συνόρων και της κυριαρχίας των χωρών μελών της, δηλαδή τη δική της κυριαρχία.

Δική μας ευθύνη και αποστολή να συνεχίζουμε ακατάπαυστα να ενημερώνουμε σωστά την Ε.Ε. για το Εθνικό μας Θέμα και να στηρίζουμε και να προωθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, τα συμφέροντα της πατρίδας μας και των Κυπρίων Πολιτών.

* Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ