Η Ε.Ε. αντιμέτωπη με την ιστορία της

Λευτέρης Χριστοφόρου*

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στοχεύοντας στην Ειρήνη, στην Αλληλεγγύη και την Ευημερία των Λαών της Ευρώπης. Όλοι εμείς που είμαστε θιασώτες του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους, περηφανευόμαστε ότι μέχρι χθες, η Ε.Ε. το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό.

Σήμερα, δυστυχώς, καταγράφεται, από τους Ευρωπαίους Πολίτες ένα ωστικό κύμα αρνητικού κλίματος μέχρι και απογοήτευσης για την Ε.Ε., που καταλαμβάνει κάθε γωνιά της Ε.Ε.

Δεν έχουν κανένα νόημα οι δικές μας διαπιστώσεις και τα δικά μας συμπεράσματα, αφού η σκληρή πραγματικότητα ομιλεί αφ´ εαυτής, στην Ε.Ε.

Είναι πολύ οδυνηρό για μένα, που παραμένω πιστός και ένθερμος Ευρωπαϊστής, να καταγράφω με πόνο ψυχής, τη διαμορφωθείσα άποψη, σε μεγάλη μερίδα των Ευρωπαίων Πολιτών, που είναι η μεγάλη απογοήτευση προς την Ε.Ε. και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, για τη διαχείριση της σημερινής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που είναι η διαχείριση της Κρίσης

Ότι δεν πέτυχαν επί δεκαετίες ο Ευρωσκεπτικισμός, ο Λαϊκισμός και η Δημαγωγία και οι λυσσαλέοι πολέμιοι της Ευρωπαϊκής Ιδέας, το απεύχομαι να το πέτυχε, η ολιγωρία της ηγεσίας της Ε.Ε., να αντιδράσει σε αυτές τις πρωτόγνωρες τραγικές καταστάσεις που βιώνει η Ευρώπη. Αυτό εάν συμβεί είναι τραγικό και θλιβερό!

Απαιτήθηκαν δεκαετίες αγώνων για να εμπεδωθεί η Ευρωπαϊκή Συνείδηση, η αγάπη στις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε., η αντιμετώπιση των Αντιευρωπαίων και σήμερα κινδυνεύει να χαθεί όλη αυτή η κληρονομιά και οι θυσίες, πολλών γενεών Ευρωπαίων.

Όμως οφείλω να τονίσω εμφαντικά ότι η Ε.Ε., αυτή η μεγάλη Ιδέα που ξεκίνησε από μεγάλους ευρωπαίους οραματιστές, προεξάρχοντος του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Robert Schuman, που με τη γνωστή διακήρυξη του, ήταν πρωτοπόρος της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, είναι και παραμένει ότι καλύτερο συνέβηκε στην Ανθρωπότητα μετά το καταστροφικό Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ε.Ε. αποτελεί ένα ισχυρό επίτευγμα για όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες, αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό και το πιο ισχυρό όπλο όλων μας και όλοι μας επενδύσαμε και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε το παρόν και το μέλλον για τις χώρες και τους πολίτες μας.

Για ότι συμβαίνει σήμερα, που απογοητεύει όλους μας, ακριβολογώντας, δεν φταίει η Ε.Ε., δεν φταίνε οι αρχές και οι αξίες της , δεν φταίει η λαμπρή της πορεία και δεν φταίει ο πολιτισμός και η Ιστορία της, για τα οποία είμαστε περήφανοι Ευρωπαίοι. Δεν φταίει η Ε.Ε., εάν σε αυτή τη Μεγάλη Κρίση της Πανδημίας, κάποιες ηγεσίες Ευρωπαϊκών χωρών φάνηκαν κατώτερες των περιστάσεων και συμπεριφέρθηκαν εγωιστικά, στενά εθνική ιδιοτέλεια και όχι Ευρωπαϊκά με Αλληλεγγύη και Ενότητα

Δεν φταίει η Ιστορία της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Αξιακό Οικοδόμημα, οι Ευρωπαϊκές Ιδέες, εάν αφελώς κάποιοι ηγέτες Βόρειων Χωρών, επιχείρησαν να διαιρέσουν την Ε.Ε., νομισάμενοι ότι εάν οι χώρες του Νότου αφεθούν να καταστραφούν στη κρίση, οι χώρες τους θα παραμείνουν αλώβητες Δεν συνειδητοποίησαν ότι η μοίρα όλων των χωρών μελών είναι κοινή Είτε όλοι μαζί θα πετύχουμε είτε όλοι μαζί θα αποτύχουμε, αυτό θα συμβεί στην Ε.Ε. και ας το κατανοήσουν όλοι οι Ευρωπαίοι Ηγέτες

Δυστυχώς το σημερινό αρνητικό κλίμα προς την Ε.Ε., είναι “χαράς ευαγγέλια” για τους Λαϊκιστές και Ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται στο έπακρον τη λαϊκή δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων Πολιτών, για να πολεμήσουν την Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.

Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι είναι η ώρα να πούμε τις Αλήθειες στους πολίτες, να πιέσουμε τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς για έκδοση Ευρωομολόγου και για ισχυρά μέτρα Αλληλεγγύης στις χώρες και τους πολίτες μας και να μην αφήσουμε τους πολίτες να πέσουν, αμαχητί, στη αγκαλιά της Αντιευρωπαϊκής Προπαγάνδας των Λαϊκιστών και των Ακραίων.

Σήμερα υπάρχει μία και μοναδική επιλογή.

Να λάβουν το μήνυμα οι Ευρωπαίοι Ηγέτες ότι πρέπει να αντιδράσουν βασιζόμενοι στις Αρχές της Αλληλεγγύης και της Ενότητας γατί μόνο έτσι η Ε.Ε. μπορεί να βγει Ισχυρή και Αναγεννημένη μέσα από τη κρίση .

Να κατανοήσουν επιτέλους οι Ευρωπαίοι Ηγέτες ότι αυτές τις ώρες της κρίσης δεν αναμετρώνται μόνο με την Πανδημία, αλλά και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ιστορία, η οποία τους καλεί να μην θυσιάσουν το μέλλον της Ευρώπης και των παιδιών μας, για χάριν των μικρό εθνικών συμφερόντων τους

Άλλωστε τούτο το επιτάσσει το ιστορικό χρέος, όλων μας, το συμφέρον της πατρίδας μας και των πολιτών μας. Στο τέλος, είμεθα όλοι Ευρωπαίοι και θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι Ευρωπαίοι Πολίτες, μιας περήφανης Ε.Ε.

* Ευρωβουλευτής ΔΗ.ΣΥ. – Ε.Λ.Κ.