Η εφαρμογή κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών είναι στα πλαίσια του μνημονίου

Στα πλαίσια της εφαρμογής του Μνημονίου αλλά και της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, έχει συστήσει ομάδα ετοιμασίας, εφαρμογής και παρακολούθησης κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.

Σε χαιρετισμό του στο 10ο παγκύπριο εκπαιδευτικό εργαστήριο Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι “έχουν επίσης συσταθεί τοπικές ομάδες σε κάθε νοσοκομείο με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή, αλλά και στενή παρακολούθηση της πορείας εισαγωγής των κατευθυντήριων οδηγιών και κλινικών διαδρομών”.

Ο κ. Πατσαλής είπε επίσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι “η εισαγωγή κατευθυντήριων οδηγιών και ο κλινικός τους έλεγχος αποτελεί αναντίλεκτα ένα σύγχρονο και πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και της μείωσης του κόστους”.

Πρόσθεσε ότι “για την επιτυχημένη όμως εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών είναι απαραίτητη η διαδραστική εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, γι’ αυτό και επικροτώ την πρωτοβουλία διοργάνωσης εκπαιδευτικών εργαστηρίων.”

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι “έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία εννέα εκπαιδευτικά εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν 300 επαγγελματίες υγείας σε παγκύπρια βάση και με συνολική ικανοποίηση όσον αφορά στην εκπλήρωση των στόχων τους, που αγγίζει το 95,4%”.

Ανέφερε ότι “οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν την οργάνωση ως `πολύ καλή` και το εργαστήριο ως `εποικοδομητικό`, μέσω του οποίου προάγεται `η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων`.

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι “η παρουσία σήμερα δύο εκλεκτών επιστημόνων από το NICE, το διεθνούς φήμης ινστιτούτο κλινικής αριστείας του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στην ευρεία εισαγωγή κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών και κλινικών διαδρομών στα νοσοκομεία της Κύπρου”.

Πρόσθεσε ότι “είναι πλέον αναμφισβήτητο γεγονός ότι στα πλαίσια της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα της Υγείας, καθώς και της προετοιμασίας εισαγωγής ενός Γενικού Συστήματος Υγείας, το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων χρόνων”.

Επανέλαβε ότι “στα πλαίσια αυτά εργαζόμαστε εντατικά για διαφοροποίηση αυτών των δεδομένων”.

Όπως είπε ο κ. Πατσαλής, “η πορεία είναι δύσκολη και χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια, επιμονή και εμμονή στους στόχους, διάθεση για ποιοτική εργασία σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας, καθώς και καλλιέργεια κλίματος επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ μας”.

“Προσβλέπουμε στην ενεργό συμμετοχή και στήριξη για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής και σας προτρέπω να αξιοποιήσετε την ευκαιρία αυτή και σήμερα να κτιστεί μία εποικοδομητική συζήτηση στα καίρια θέματα που αφορούν στην εισαγωγή κατευθυντήριων οδηγιών στο σύστημα υγείας της Κύπρου”, είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Υγείας.