Η Ευρώπη προτείνει πακέτο στήριξης €40 δισ. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

H Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει τη δημιουργία πλαισίου στήριξης ύψους €40 δισ. προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση.

Η Κομισιόν προσφέρει στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης τη δυνατότητα χρήσης των ήδη υπαρχόντων ταμείων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ενάντια στην ενεργειακή κρίση μέσω των αντίστοιχων εθνικών πλαισίων, σύμφωνα με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα.

«Το τμήμα της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποτελεί, μεν, μέρος της ευρωπαϊκής εργαλειοθήκης αντιμετώπισης των κρίσεων, αλλα αναγκαστήκαμε να δράσουμε τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην τρέχουσα κρίση», τόνισε η Φερέιρα, προσθέτοντας πως «δε μπορούσαμε να παραμείνουμε άπραγοι ενόψει των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Το συγκεκριμένο πλαίσιο αποτελεί μέρος τoυ γενικότερου πακέτου προτάσεων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η οποία προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν τα νέα μέτρα αυτά κατά τη διάρκεια της επόμενης Συνόδου Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Νέα εργαλεία
Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσουν πάνω από €500 δισ. ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιστάθμιση της κρίσης και την προστασία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των πολιτών. Επιπροσθέτως, η Κομισιόν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μελετούν νέα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης, δεδομένης της μέχρι τώρα έλλειψης κοινής συμφωνίας όσον αφορά τη χρηματοδότηση των νέων προγραμμάτων αυτών.

Προς το παρόν, το σχέδιο της Κομισιόν βασίζεται στη χρήση των ήδη υπαρχόντων ταμείων συνοχής για την προστασία των εργαζομένων, σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης.

Η επιπλέον ελαστικότητα η οποία προσφέρεται από την Κομισιόν θυμίζει αντίστοιχα πλαίσια στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και τα σχέδια στήριξης των Ουκρανών προσφύγων μετά τη ρωσική εισβολή. Το τελικό μέγεθος του πλαισίου στήριξης για κάθε χώρα θα εξαρτηθεί από τα συνολικά διαθέσιμα ποσά των εκάστοτε κυβερνήσεων.