“Η Ευρώπη να προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στον Σνόουντεν”

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων στη Γερμανία πρότεινε σήμερα η Ευρώπη να προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) των ΗΠΑ, οι αποκαλύψεις του οποίου σχετικά με την έκταση των αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης έχουν προκαλέσει την οργή των συμμάχων των ΗΠΑ.

Ο Γιούργκεν Τριτίν, ο ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων– του τρίτου μεγαλύτερου στη χώρα– και υποψήφιος για την καγκελαρία, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι είναι εξοργιστικό ο 29χρονος Σνόουντεν να ζητεί πολιτικό άσυλο από “τυραννικές” χώρες.

“Είναι οδυνηρό για τους δημοκράτες κάποιος που έχει υπηρετήσει τη δημοκρατία και, κατά την άποψή μας, έχει αποκαλύψει μία μαζική παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων, να αναγκάζεται να αναζητήσει καταφύγιο σε τυραννικές χώρες που έχουν οι ίδιες προβλήματα με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα”, δήλωσε ο Τρίτιν.

“Κάποιος σαν αυτόν θα έπρεπε να προστατεύεται. Αυτό ισχύει και για τον κ. Σνόουντεν. Θα πρέπει να του δοθεί ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη γιατί μας έχει προσφέρει αποκαλύπτοντας την μαζική επίθεση στους ευρωπαίους πολίτες και εταιρείες. Η Γερμανία, ως χώρα της Ευρώπης, θα μπορούσε να το πράξει αυτό”, πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να διευκρινίσει σε ποιούς “τυράννους” αναφέρεται.