Η Ευρώπη θα πάει εκεί που θα την πάμε εμείς!

Του Γιώργου Γεωργίου*

Οι Ευρωεκλογές, πριν 5 χρόνια, καθόρισαν τον συσχετισμό δυνάμεων του Ευρωκοινοβουλίου. Την πλειοψηφία εξασφάλισε η συνεργασία των δεξιών, των συντηρητικών και των ακροδεξιών δυνάμεων, οι οποίοι καθορίζουν τις πολιτικές της ΕΕ και κατ΄επέκταση τις εναρμονιστικές πολιτικές που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε μέχρι σήμερα. Στρατιωτικοποίηση. Πόλεμοι. Ανεργία. Φτώχεια. Εκποιήσεις…. Η λίστα ατελείωτη!

Σε λίγους μήνες θα κληθούμε, εκ νέου, να πάρουμε θέση. Το διακύβευμα μεγάλο. Οι Ευρωεκλογές θα καθορίσουν την τύχη των λαών, στην πιο κρίσιμη καμπή της πορείας της ΕΕ, εν μέσω της εντεινόμενης προσπάθειας των ισχυρών κρατών να καταργήσουν την ομοφωνία. Πολιτική με την οποία διαφωνήσαμε.

Στις επερχόμενες εκλογές θα κριθεί εάν θα συνεχίσουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που επέβαλε το ΕΛΚ με την ακροδεξιά και τα λόμπι των πολυεθνικών. Θα κριθούν οι πολιτικές τους, που τροφοδότησαν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, που προστάτευσαν τη φοροδιαφυγή και οδήγησαν στην ανεργία, στον εργασιακό μεσαίωνα, στην ενίσχυση των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στη στέρηση του ανθρώπινου δικαιώματος στη στέγη, στη διάλυση του τομέα της δημόσιας υγείας και παιδείας. Θα κριθούν οι διακηρυγμένες αξίες της Ένωσης που θυσιάζονται στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων, πνίγοντας στο αίμα την Παλαιστίνη και χιλιάδες πρόσφυγες στο υγρό νεκροταφείο της Μεσογείου.

Στις Ευρωεκλογές, όμως, κρίνονται και οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, οι οποίες, όντας σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, κατέστησαν την Κύπρο πρωταθλήτρια στις ανισότητες. Θα κληθούμε να πάρουμε θέση για τις ιδιωτικοποιήσεις, για την αφαίμαξη του προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια, για τον πολιτισμό που βρίσκεται στον αναπνευστήρα, για τις παρακολουθήσεις, τη διαφθορά και τη διάλυση του κράτους δικαίου. Θα απαντήσουμε για το κατάντημα της Κύπρου να παραμένει ουραγός στους στόχους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και εξαρτημένη από τα ρυπογόνα καύσιμα. Θα τοποθετηθούμε για τις παραβιάσεις της Κύπρου όσον αφορά στο κοινοτικό κεκτημένο για το περιβάλλον αλλά και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές ρήτρες.

Στις 8 Ιουνίου, έχουμε, την ευκαιρία, Ε/κ και Τ/κ μαζί, να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση αλλά, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά που αποτελεί τον πιο σταθερό μας σύμμαχο, παλεύουμε για άρση της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, η οποία θέλουμε να καταστεί πρότυπο κοινωνικής ευημερίας, γέφυρα ειρήνης και όχι ορμητήριο ξένων στρατών.

Σε μια εποχή που κυριαρχεί η άποψη πως τίποτα δεν αλλάζει, οι κινητοποιήσεις των λαών που διεκδικούν μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη μας δείχνουν τον δρόμο. Οι αγρότες στους δρόμους, η νεολαία μας, τα κινήματα και οι συνδικαλιστές μας χαράζουν την πορεία.

Συμπορευόμαστε μαζί τους. Απαντάμε δυναμικά, ενισχύοντας το ΑΚΕΛ και την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ως την κυριότερη δύναμη που στέκεται ανάχωμα στην ακροδεξιά και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για κοινωνία ευημερία.

Τα τελευταία 5 χρόνια η Δεξιά με τους συντηρητικούς και την ακροδεξιά καταψήφισαν τις προτάσεις μας για ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, για μείωση της ενεργειακής φορολογίας και καταπολέμηση της φτώχειας. Απέρριψαν τις προτάσεις μας για στήριξη στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αρνήθηκαν να γίνουν δημόσιες επενδύσεις που να στηρίζουν ουσιαστικά τους μικρούς αγρότες και να προωθούν τη βιώσιμη γεωργία και κτηνοτροφία. Χλεύασαν την ανάγκη να διασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση στην ενέργεια ως δημόσιο αγαθό. Καταψήφισαν την πρότασή μας να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση στην υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα και δημόσιο αγαθό. Αρνήθηκαν την πρότασή μας για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού. Μας άφησαν σε αναμονή, όταν ζητήσαμε ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον εκφοβισμό. Απέρριψαν τη δημιουργία κοινού συστήματος ασύλου, στηριγμένου στην ισότιμη κατανομή των βαρών.

Ως ΑΚΕΛ, συνεχίζουμε τον αγώνα και μετά τις εκλογές, από εκεί που δεν σταματήσαμε ποτέ.

Γιατί η Ευρώπη θα πάει εκεί που θα την πάρουμε εμείς. Όλοι εμείς μαζί!

Στις 9 Ιουνίου, χωρίς αυταπάτες, θα παλέψουμε για την Ευρώπη που μας αξίζει.

Μακριά από τη βαρβαρότητα. Πιο κοντά στην ειρήνη, στην κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.

*Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ