Η Ευρώπη έτοιμη να αντιδράσει μπροστά στη διαφαινόμενη εμπορική κυριαρχία της Κίνας

Η Ευρώπη πρόκειται να ενισχύσει τους ελέγχους που ασκεί στις ξένες επενδύσεις, γεγονός που αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης επιφυλακτικότητας με την οποία οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν τις προσπάθειες της Κίνας να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια των 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να καταστεί κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη.

Μια έρευνα του Bloomberg για τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 15 κυβερνήσεις υποστηρίζουν ενεργά ή σιωπηρά σχέδιο νομοθεσίας που θα παρακολουθεί τις επενδύσεις οι οποίες προέρχονται από χώρες εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ. Με την πλειοψηφία που είναι διατεθειμένη να προχωρήσει, η πρόταση βρίσκεται σε εξέλιξη για τη μετάβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το επόμενο βήμα ώστε το νομοσχέδιο να γίνει νόμος.

Πώς η Κίνα αγόρασε μερικά «φιλέτα» της Ευρώπης όταν κανείς δεν είχε εκεί στραμμένη την προσοχή του

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ευρώπη ξυπνάει τους κινδύνους και όχι μόνο τα οφέλη των επενδύσεων, κυρίως από την Κίνα. Ένας έλεγχος Bloomberg διαπίστωσε ότι η Κίνα έχει επενδύσει τουλάχιστον 318 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαετία, από κρίσιμες υποδομές σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας – περισσότερο από ό, τι στις ΗΠΑ κατά την ίδια περίοδο.