Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στο ενεργειακό «στόχαστρο» το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει μία νέα κατηγορία ενεργειακής αποδοτικότητας για τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, σε μια προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία.

Η Κομισιόν και οι διεθνείς συνεργάτες της θα αποφασίσουν τις λεπτομέρειες της νέας κατηγοριοποίησης η οποία θα υποστηρίξει νέους, φιλικότερους προς το περιβάλλον τρόπους εξόρυξης κρυπτονομισμάτων όπως το νέο σύστημα στο οποίο βασίζεται το blockchain Ethereum, «proof of stake». Η Ε.Ε. θα προχωρήσει, επίσης, σε έκκληση προς τις εκάστοτε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για στοχοποίηση της αυξημένης κατανάλωσης των crypto miners, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και ενόψει του καθ’ όλα δύσκολου φετινού χειμώνα.

«Με την αύξηση της εξόρυξης και χρήσης των κρυπτονομισμάτων έχει υπάρξει και δραματική αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας. Η συγκεκριμένη, αναπτυσσόμενη αγορά θα πρέπει κατ’ αυτόν τον τρόπο να χρησιμοποιήσει τις ενεργειακά αποδοτικότερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον τεχνολογίες», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μόλις το 10% της ενεργοβόρας «proof of work» εξόρυξης κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin, οποιαδήποτε νέα νομοθεσία θα επηρεάσει την παγκόσμια αγορά των crypto. Σημειωτέον πως η Ε.Ε. έχει, στο παρελθόν, μελετήσει την πιθανότητα απαγόρευσης της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μέσω της μεθόδου proof of work. Παρ’ όλα αυτά, άλλαξε πλεύση και τώρα πια ζητά από τους παρόχους κρυπτονομισμάτων να παραθέτουν τα δεδομένα ενεργειακής κατανάλωσης και της περιβαλλοντικής επίδρασης που έχουν τα crypto στις πλατφόρμες τους.

Σε αντίθεση με το proof of work, το proof of stake χρησιμοποιεί 99,9% λιγότερη ενέργεια. Ο απώτερος στόχος της Ε.Ε. είναι η μετάβαση των crypto miners σε συστήματα που χρησιμοποιούν τη νέα αυτή, ενεργειακά αποδοτικότερη μέθοδο.

H E.Ε. θα συνθέσει, επίσης, και μία ενδελεχή έρευνα η οποία θα μελετήσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της αγοράς αυτής καθαυτής μέχρι το 2025, ενώ θα πιέσει τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη για την άρση των φοροελαφρύνσεων που απολαμβάνουν μέχρι τώρα οι crypto miners. Τέλος, σε περίπτωση έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα να απαγορεύσουν και να σταματήσουν τις διεργασίες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων των ιδιωτών.