Η ΕΣΚ απαιτεί τιμωρία των ένοχων της οικονομικής τραγωδίας

Με αφορμή την αυριανή Ήμερα των Δημοσιογράφων, που γιορτάζεται κάθε 5η Νοεμβρίου σε όλη την Ευρώπη, η Ένωση Συντακτών Κύπρου θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι της Κύπρου έχουν χρέος απέναντι στο λαό που υποφέρει, να σταθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για εξυγίανση και τιμωρία των ένοχων της οικονομικής τραγωδίας, που έπληξε την Κύπρο.

Ανακοίνωση της ΕΣΚ,  αναφέρει πως “τα σκάνδαλα που κάθε ημέρα εμείς οι δημοσιογράφοι φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν ένα σαθρό καθεστώς, το οποίο στήθηκε και συντηρήθηκε για δεκαετίας σε βάρος του λαού και προς όφελος των πρωταγωνιστών του”.

Διερωτάται, ωστόσο, η ΕΣΚ “μήπως και εμείς οι δημοσιογράφοι φέρουμε μερίδιο ευθύνης, γιατί οι ποικιλώνυμοι απατεώνες αφέθηκαν για πολλά, πάρα πολλά χρόνια ανενόχλητοι στις αμαρτωλές δραστηριότητές τους” και εκφράζει την εκτίμηση ότι “αυτό το ερώτημα πρέπει να μας απασχολήσει και κυρίως να μας προβληματίσει”.

“Σ’ αυτούς που μας κατηγορούν και θέλουν να μας παρουσιάζουν, έστω και σε κάποιο βαθμό, ως μέρος αυτής της κατάστασης πρέπει να δίνουμε καθημερινά απαντήσεις. Οφείλουμε να τους αποστομώνουμε με την ίδια τη δουλειά μας. Εμείς εξυπηρετούμε καθηκόντως την αλήθεια και εργαζόμαστε έχοντας στην έγνοια μας μόνο το συμφέρον του λαού”, αναφέρει.

Επιπλέον, αναφέρει πως “κυρίαρχο αξίωμα της αποστολής πρέπει να είναι η τιμωρία των ενόχων” και προσθέτει πως “μόνο με την καταδίκη των πρωταγωνιστών των κάθε μορφής σκανδάλων που μας ταλάνιζαν και μας ταλανίζουν θα επέλθει η κάθαρση”.

“Ας γίνει αυτός ο μπούσουλας της καθημερινής δράσης μας. Ο λαός μας θα ανασκουμπωθεί και θα δουλέψει σκληρά για να δημιουργήσει και πάλιν μόνο αν προηγουμένως δει τους ένοχους και ατάσθαλους να προσάγονται ενώπιον της Δικαιοσύνης για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν”, καταλήγει η ΕΣΚ.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο στις 5 Νοεμβρίου, σε όλη την Ευρώπη, οι δημοσιογράφοι υπερασπίζονται τη δημοσιογραφία. Απορρίπτουν εμπορικές πιέσεις, πολιτικές παρεμβάσεις και επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα. Παίρνουν θέση για να υπερασπιστούν θεμελιώδεις αρχές, όπως πνευματικά δικαιώματα, δημοσιογραφική ανεξαρτησία, το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και στον συνδικαλισμό.