Η Επ. Εργασίας συνεχίζει τη συζήτηση για το ωράριο καταστημάτων

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανδρέα Φακοντή, φαίνεται ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας φαίνεται να τετραγωνίζει τον κύκλο στο θέμα του ωαρίου των γενικών καταστημάτων.

Όπως διαφαίνεται,  η πρόταση του ΔΗΚΟ, που προβλέπει ότι τα καταστήματα τις Κυριακές θα είναι κλειστά με εξαίρεση κάποιες ξεκάθαρα τουριστικές περιοχές, βρίσκει στήριξη από ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγους.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας, παρά την αρχική θέση ότι θα απέσυρε το νομοσχέδιο για ρύθμιση των όρων εργασίας για τις Κυριακές σε περίπτωση που η κυβερνητική πρόταση (κανονισμοί) ότι κατά βούληση τα καταστήματα μπορούν να μείνουν ανοικτά τις Κυριακές, ανέκρουσε πρύμναν και δεν θα αποσύρει το νομοσχέδιο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, μετά τη συνέχιση της συζήτησης επί των νομοθετημάτων για το ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων, επανέλαβε τη θέση ότι η πρόταση της Κυβέρνησης συνιστά ισορροπημένη λύση. Είπε ότι η κυβερνητική πρόταση επιτρέπει σε όσους επιλέγουν να ανοίγουν τα καταστήματα την Κυριακή αφενός και αφετέρου διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι θα εργαστούν Κυριακή.

Αφού ανέφερε ότι δεν υπήρξε κατάληξη, σημείωσε ότι τόνισε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ότι το Υπουργείο διαφωνεί με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που επαναφέρει τη ρύθμιση του 2012 με τις τουριστικές ζώνες κατά τρόπο που σε κάποιους δρόμους τα καταστήματα να είναι ανοικτά και σε κάποιους άλλους κλειστά. Πρόσθεσε ότι αυτή η ρύθμιση είναι αντίθετη με οποιαδήποτε αρχή χρηστής διοίκησης καθώς επιτρέπει σε κάποιους επιχειρηματίες να διατηρούν τα καταστήματα τους ανοικτά και σε κάποιους άλλους όχι.

Παρατήρησε ότι στους συγκεκριμένους δρόμους υπάρχουν και μεγάλα καταστήματα, επαναλαμβάνοντας ότι διαφωνεί πλήρως με όποια πρόταση επαναφέρει τις τουριστικές ζώνες.

Είπε πως διαφωνεί επίσης και με την πρόταση του ΔΗΚΟ, επί της οποίας παρατήρησε ότι δεν υπάρχει ορισμός για τα καταστήματα σουβενίρ.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα προκηρυχθεί σχέδιο επιδότησης, μέχρι και 60% του μισθολογικού κόστους του πρόσθετου υπαλλήλου για την εργασία τις Κυριακές, σε μια προσπάθεια, όπως εξήγησε να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι να ανοίγουν την Κυριακή.

Ο κ. Φακοντής στη δήλωση του είπε ότι βρισκόμαστε κοντά σε τετραγωνισμό του κύκλου, προσθέτοντας ότι σε νέα συνεδρία της Επιτροπής που ορίσθηκε για αύριο Τρίτη θα συζητηθούν οι επιφυλάξεις που διαπιστώθηκε ότι διατηρούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας ανέφερε ότι συζητήθηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που ρυθμίζει τις περιοχές στις οποίες τα καταστήματα μπορούν να μείνουν ανοικτά κατά τη θερινή περίοδο και στηρίζεται στον καθορισμό των τουριστικών περιοχών όπως περιλαμβάνεται στα διατάγματα που εκδόθηκαν το Μάρτιο του 2012.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ προβλέπει ότι κατά τη χειμερινή περίοδο την Κυριακή τα καταστήματα είναι κλειστά και ότι η Τετάρτη είναι ημιαργία.

Στη συνέχεια είπε ότι με την πρόταση του ΑΚΕΛ διαφωνεί η Κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Εξήγησε ότι κατόπιν τούτου η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, που προβλέπει ότι τα καταστήματα είναι κλειστά τις Κυριακές, με εξαίρεση κάποιες περιοχές και κάποια καταστήματα, βρίσκει πρόσφορο έδαφος, για κοινό κείμενο από την πλειοψηφία των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το εργασιακό κομμάτι η Κυβέρνηση δήλωσε “mea Culpa, και ενώ τοποθετούμενη αρχικά ανέφερε πως αν δεν εγκρίνοντο οι κανονισμοί θα αποσύρετο το νομοσχέδιο, σήμερα η Υπουργός μας είπε πως ανεξαρτήτως εάν θα εγκριθούν ή όχι οι κανονισμοί που καθορίζουν ολόκληρη την Κύπρο τουριστική, εάν θα υπάρξει οποιαδήποτε πρόταση για να αφήνει τις Κυριακές ανοικτά κάποια καταστήματα σε κάποιες περιοχές, το νομοσχέδιο θα παραμείνει για να τεθεί προς ψήφιση”.

Ο κ. Φακοντής είπε πως εφόσον το νομοσχέδιο παραμείνει στη Βουλή, το ΑΚΕΛ θα καταθέσει τροπολογίες ώστε να συμβάλει στην καλύτερη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και ανέφερε πως αυτές θα προσθέτουν και την Κυριακή του Πάσχα στη 2α Ιανουαρίου ως επίσημες αργίες. Θα περιλάβει αυστηρότερες ποινές για τους εργοδότες που δεν αναρτούν το ωρολόγιο πρόγραμμα του προσωπικού ή στη συγκεκριμένη ανάρτηση υπάρχουν ψευδή στοιχεία, με εξώδικη ρύθμιση και για κάθε μέρα επανάληψης της παράβασης θα διπλασιάζεται το πρόστιμο και μετά θα οδηγείται ενώπιον δικαστηρίου.

Ανέφερε περαιτέρω ότι πρόθεση του ΑΚΕΛ είναι να διαγραφεί η πρόνοια για τέσσερις μέρες εργασίας επειδή ενισχύει τη μερική απασχόληση. Πρόσθεσε πως αν συμφωνήσουμε και άλλα κόμματα με τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ, δυνατόν αυτές να κατατεθούν από κοινού.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην πρόταση που κατατέθηκε από το ΔΗΣΥ, με βάση την οποία τα καταστήματα θα μένουν ανοικτά τις Κυριακές με επιδότηση προσωπικού για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και τέσσερα άτομα, η οποία φαίνεται να μην υιοθετείται.

Ο κ. Φακοντής, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι επί της πρότασης Βότση το ΑΚΕΛ, εισηγείται όπως εκτός από τις περιοχές Αγίας Νάπας, Πρωταρά, Αγίας Θέκλας, περιληφθεί το Λατσί και το Κόραλ Μπέι και η εντός των τειχών Λευκωσίας.

Στα ειδικά καταστήματα το ΑΚΕΛ εισηγείται ότι εκτός από τα σουβενίρ, μένουν ανοικτά χρυσοχοεία, αργυροχοεία, τα μίνι μάρκετ μέχρι 150 τετραγωνικά και τα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα, με ωράριο από τις 5.00 μέχρι τις 22.00.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε ότι η κυβερνητική πρόταση για τη ρύθμιση του ωραρίου είναι ισορροπημένη. Πρόσθεσε πως ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση για τη στήριξη σχεδίου για τις μικρομεσαίες, αλλά αντί τούτου φαίνεται να διαμορφώνεται πλειοψηφικά πρόταση που προκαλεί ανησυχία.

Είπε πως ο καθορισμός περιοχών συνιστά αναχρονισμό και με αυτό τον τρόπο ρυθμίζονται αξίες περιουσιών, ενώ προειδοποίησε ότι θα ζημιώσουμε την τουριστική βιομηχανία.

Είπε ακόμα πως η υιοθέτηση ρύθμισης ανάλογης με τα αυτήν που προτείνουν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θα δημιουργήσει μονοπώλια.

Ερωτηθείς με ποιους τρόπους η τουριστική βιομηχανία, για την οποία προειδοποιεί θα απορροφήσει Κύπριους άνεργους, είπε πως με βάση τους ισχυρισμούς των ξενοδόχων το προσωπικό είναι 70% Κύπριοι και 30% αλλοδαποί ή κοινοτικοί, και διατύπωσε τη θέση πως το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν συνθήκες για να διεκδικήσουμε τη δημιουργία και την πλήρωση ακόμα περισσοτέρων θέσεων εργασίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως η πρόταση του ΔΗΚΟ που παραμένει στο τραπέζι και φαίνεται ότι μπορεί να συγκεντρώσει τη στήριξη και άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ανέφερε πως εξετάζεται η εισήγηση όπως τα καταστήματα εκτός των περιοχών Αγίας Νάπας, Πρωταρά εξετάζεται όπως μένουν ανοικτά και σε κάποιες περιοχές άλλες τουριστικές περιοχές και την εντός των τειχών Λευκωσίας.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε πως η η ΕΔΕΚ προέταξε δύο σημαντικά ζητήματα, την προστασία των εργαζομένων σε 7ημερη εργασία και το καθολικό κλείσιμο τις Κυριακές. Πρόσθεσε ότι μέχρι την Πέμπτη που τα νομοθετήματα θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα εξετασθούν όλα τα ενδεχόμενα για κάποιες περιοχές, στις οποίες τα καταστήματα θα μένουν ανοικτά κατά την καλοκαιρινή περίοδο και συμπλήρωσε ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα τοποθετείται στη βάση της βασικής αρχής να προστατευτεί ο κοινωνικός ιστός και οι μικρές επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι η τάση που δημιουργείται με τα διατάγματα και τις νομοθεσίες που προτείνει η Κυβέρνηση είναι να περάσει το μέγιστο μερίδιο της αγοράς από τους μικρομεσαίους στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να βρεθεί πιο ισορροπημένη λύση. Καταλήγοντας ανέφερε πως δεν είναι σίγουρος ότι κάποια από τα πολλά από τα οποία ακούστηκαν δημιουργούν ανισότητες και προβλήματα στην αγορά.