Η επόμενη μέρα των πορισμάτων για δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ της Ελλάδας

Μπορεί να υπάρξει κάθαρση χωρίς τιμωρία; Αυτό το ερώτημα προκύπτει μετά τη δημοσιοποίηση από τα κόμματα των πορισμάτων για τα δάνεια κομμάτων και media στην Ελλάδα. Το κάθε κόμμα εξέδωσε το δικό του πόρισμα αλλά το βέβαιο είναι ότι η καυτή πατάτα θα πέσει στα χέρια της Δικαιοσύνης που θα κληθεί να αποφασίσει εάν ασκήσει διώξεις και σε ποιούς.

Το Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζει ότι α) ότι τράπεζες δάνειζαν με «αέρα» σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα β) τα ίδια ΜΜΕ εξυπηρετούσαν πλήρως την επικοινωνιακή πολιτική και ηγεμονία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γ) τα πολιτικά κόμματα έπαιρναν θαλασσοδάνεια μέσω των διορισμένων διοικήσεων των τραπεζών από τους ίδιους τους κυβερνώντες, για να παράγουν πολιτική προσαρμοσμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση κάνει ακόμη ονομαστική αναφορά στα δάνεια που πήραν ο Σταύρος Ψυχάρης και ο ΔΟΛ, στο Θέμο Αναστασίαδη και στο Πρώτο Θέμα αλλά και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα δάνεια του ”Κήρυκα Χανίων”. Όσον αφορά ειδικότερα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως οφείλουν σήμερα στις τράπεζες 420,4 εκατ. ευρώ, αντιθέτως με το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι το μοναδικό που εξυπηρετείται κανονικά. Από αυτά η Νέα Δημοκρατία οφείλει 221,3 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 199,1 εκατ. ευρώ.Στο πόρισμα της η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί με το γενικό συμπέρασμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι δεν προέκυψαν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΝΔ «το μόνο εύλογο συμπέρασμα είναι ότι κατέρρευσε η θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ διότι, η Εξεταστική Επιτροπή, ως κοινοβουλευτική επιτροπή, έχει ως αντικείμενό της τον έλεγχο πολιτικών ζητημάτων και όχι την άσκηση δικαστικών ή εποπτικών καθηκόντων». Αντιθέτως, η ΝΔ βλέπει «διαπλοκή» στην περίπτωση της εφημερίδας ”Αυγή” καθώς συμπεραίνει ότι «προέκυψε ως μέτοχος στην εφημερίδα η offshore εταιρεία με την επωνυμία «The Atlas Cyprus International Trust», ενώ «έχει γίνει «κούρεμα» του χρέους της εφημερίδας από τραπεζικό ίδρυμα υπό αδιαφανείς διαδικασίες».

Διαπιστώνει επίσης, σκοτεινά σημεία και στον τρόπο με τον οποίο το ακίνητο της Κουμουνδούρου περιήλθε στην κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στο πόρισμα της η ΝΔ υποστηρίζει ότι έγινε με «τρόπο νομικά έωλο», χωρίς να είναι γνωστό αν καταβλήθηκαν οι αναλογούντες φόροι, ενώ δεν λέει κουβέντα για τις ευθύνες τραπεζιτών.Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διαπιστώνει από την πλευρά της, ως γενικό συμπέρασμα, ότι τόσο η δανειοδότηση προς πολιτικά κόμματα, όσο και η χορήγηση πιστώσεων σε επιχειρήσεις ιδιοκτήτριες ΜΜΕ στην Ελλάδα, «είχε ανέκαθεν στέρεη κανονιστική βάση, διεπόμενη από συγκεκριμένες διατάξεις της τραπεζικής νομοθεσίας (πρωτογενούς και δευτερογενούς), καθώς και από τις σχετικές προβλέψεις των οικείων κανονισμών πιστοδοτήσεων των επί μέρους τραπεζικών ιδρυμάτων».

Στις πολιτικές ευθύνες περιορίζεται και το ΚΚΕ στο δικό του πόρισμα «Για την ευνοϊκή χρηματοδότηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, άλλωστε το σύνολο των δανείων που έχουν καταγγελθεί, είχε χορηγηθεί από την κρατική ΑΤΕ. . Τυχόν ποινικές ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές», υπογραμμίζει το ΚΚΕ .Όσον αφορά τα ΜΜΕ το ΚΚΕ κάνει λόγο για «ευνοϊκή μεταχείριση» από τις τράπεζες».