Η Επιτροπή Οικονομικών εξετάζει το νομοσχέδιο για φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας

Μετά την επικαιροποίηση του συνόλου της φορολογικής βάσης και την αποτίμηση της αξίας του συνόλου των περιουσιών με τιμές του 2013, συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να εξετάσει το νομοσχέδιο που ετοίμασε η Κυβέρνηση για την φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 2 Ιουλίου, προτείνει την απαλλαγή από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, περιουσίας αξίας μέχρι και 200 χιλιάδων ευρώ.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος “για όλες τις άλλες περιουσίες η αξία των οποίων ανέρχεται πέραν των 200 χιλιάδων ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 1 τοις χιλίοις”.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη πως με την προηγούμενη νομοθεσία, δηλαδή πέρυσι, 40% των ιδιοκτητών απαλλάσσονταν από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ενώ φέτος θα υπάρξει απαλλαγή για το 54% των ιδιοκτητών, διατηρώντας τον εισπρακτικό στόχο στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με το 2013″ .

Στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών θα συζητηθεί και η πρόταση νόμου του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη για την τροποποίηση του περί Φορολογίας Ακινήτου Ιδιοκτησίας νόμου του 2011, σκοπός της οποίας είναι η θεσμοθέτηση νέου τρόπου υπολογισμού για σκοπούς επιβολής φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, ρύθμιση η οποία προτείνεται να ισχύσει μόνο για περίοδο πέντε ετών.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση για ενίσχυση των εξουσιών του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και την σχετική τροποποίηση του περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) νόμου του 2014.

Παράλληλα θα συζητηθεί και η πρόταση νόμου του βουλευτή Νικόλα Παπαδόπουλου που κατέθεσε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος και η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των εξουσιών του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Επίσης, θα συζητηθεί το θέμα του διορισμού Εφόρου Φορολογίας και δύο Βοηθών Εφόρων Φορολογίας, στο πλαίσιο της ενοποίησης του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και της Υπηρεσίας ΦΠΑ, καθώς και η αποπαγοποίηση επιλεγμένων παγοποιημένων θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για σκοπούς εύρυθμης λειτουργίας κρίσιμων υπηρεσιών..