Η επιτροπή Νομικών της Βουλής συζήτησε για τις ηλεκτρονικές υπογραφές

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών δήλωσε ότι η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της έγκρισης των κανονισμών για την ηλεκτρονική υπογραφή, που προβλέπουν «τη δημιουργία Αρχής Πιστοποίησης Ηλεκτρονικών Υπογραφών, με πλειάδα τεχνικών προδιαγραφών και άλλες πρόνοιες».

Η Επιτροπή Νομικών, επίσης, είπε ο κ. Σαμψών, αποφάσισε ότι «θα προχωρήσουμε σε εισήγηση προς την Ολομέλεια της Βουλής για παράταση της αναστολής παραγραφής των αγώγιμων δικαιωμάτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013».

«Οι λόγοι, επί των οποίων βασίσθηκε η Επιτροπή για να καταλήξουμε σε εξάμηνη παράταση», δήλωσε ο κ. Σαμψών, «είναι, μεταξύ άλλων, ότι η κοινωνία, λαμβάνοντας υπ’ όψη ιδιαιτέρως τις σημερινές συνθήκες, ανέμενε και ως κοινοβούλιο και Επιτροπή δώσαμε το δικαίωμα στην κοινωνία να αναμένει ότι θα υπήρχε αναστολή ή παράταση της αναστολής για παραγραφή και αναγνωρίζουμε αυτή την κοινωνική ανάγκη».

Για την παραγραφή αγώγιμων δικαιωμάτων, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι επειδή οι νομικοί «συνήθως πάσχουν από μίαν ασθένεια» και θεωρούν ότι «οι πολίτες αντιλαμβάνονται τεχνικούς όρους, τους οποίους εισάγουμε, ορθώς ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέλυσε το τί εστί παραγραφή αγώγιμου δικαιώματος».

«Ουσιαστικά», είπε ο κ. Δαμιανού, αυτό που έχουμε αποφασίσει είναι ότι, αντί τα δικαιώματα έγερσης αγωγών ή ανταπαιτήσεων να εξαλείφονταν τέλος Ιουνίου, για όσους λήγει η προθεσμία, έχουμε δώσει μίαν περαιτέρω περίοδο έξι μηνών ή επτά ουσιαστικά, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου».

«Επομένως», δήλωσε ο κ. Δαμιανού, «όλοι οι επηρεαζόμενοι συμπολίτες μας, τράπεζες, γραφεία δικηγορικά, ελεγκτικά, όλοι οι επηρεαζόμενοι πολίτες και η ίδια η Δημοκρατία πρέπει να γνωρίζουν ότι θα εφαρμοσθεί ο Νόμος αλώβητος την 1η Ιανουαρίου 2014».