Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, συζήτησε σήμερα στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τις οικονομικές καταστάσεις και την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) για το έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2015.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι έχουν εντοπιστεί θέματα χρηστής διοίκησης και έχουν εντοπιστεί και συζητηθεί πολλαπλά χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το ΡΙΚ, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει τη λειτουργία του ΡΙΚ που έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει αλλά παράλληλα στηρίζει τη διαφάνεια για αυτό ζητούμε όπως ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις και παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή”.
Η αποστολή του ΡΙΚ πρέπει να επιτελείται με το λιγότερο χαμηλό κόστος για τον φορολογούμενο πολίτη, πρόσθεσε.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αφού αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που επιτελεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση νοουμένου, όπως είπε, ότι “το έργο αυτό επιτελείται με αντικειμενικότητα και με σεβασμό στην προβολή όλων των απόψεων”.
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι άκουσε σήμερα τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΡΙΚ, τον τρίτο στη σειρά που άλλαξε το ΡΙΚ μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να παραδέχεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών κατέβαλε 40.000 ευρώ για τη δημιουργία μίας τρύπιας έκθεσης που αφορούσε διαρθρωτικές αλλαγές του ιδρύματος” και η οποία “πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων”.
Ανέφερε ότι η συμφωνία για την έκθεση υπογράφηκε το 2014 και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει εξηγήσεις με ποια κριτήρια και όρους προχώρησε σε αυτή τη συμφωνία και δαπανήθηκαν άσκοπα και άστοχα 40.000 ευρώ από τα δημόσια ταμεία.
Είπε ακόμη ότι το Ίδρυμα εξακολουθεί να εργάζεται με αναπληρωτές διευθυντές στις θέσεις του Γενικού Διευθυντή και Διευθυντή Προγραμμάτων Τηλεόρασης και πρόσθεσε ότι όταν προκηρύσσονται θέσεις για τη θέση του Γενικού Διευθυντή αυτό δεν πρέπει να γίνεται με τρόπο παράνομο.
Ανέφερε ότι υπήρχε νέο σχέδιο υπηρεσίας και “αποφάσισε το ΔΣ του ΡΙΚ να μην προκηρύξει τη θέση στη βάση εκείνου του σχεδίου και να χρησιμοποιήσει το παλαιό σχέδιο υπηρεσίας” και διερωτήθηκε κατά πόσον “αυτό έγινε γιατί είχαν κάποιο υποψήφιο υπόψη τους και έπρεπε να τον εξυπηρετήσουν στη βάση συγκεκριμένων σχεδίων υπηρεσίας”.
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι για τους νομικούς συμβούλους του Ιδρύματος δόθηκε η αίσθηση ότι πάμε από τον παππού στον εγγονό, προσθέτοντας ότι “από το 1960 το Ίδρυμα έχει το ίδιο γραφείο για νομικούς συμβούλους”.
Είναι το ίδιο γραφείο που έδωσε τη γνωμάτευση στο ΡΙΚ να προχωρήσει με την προβολή της συνέντευξης Σφακιανάκη για την οποία έχει επιβληθεί πρόστιμο για ρητορεία μίσους ύψους 26.500 ευρώ”, ανέφερε και διερωτήθηκε “κατά πόσον είναι δίκαιο οι πολίτες να επιβαρύνονται με αυτό το πρόστιμο και κατά πόσον θα έπρεπε να επιβληθεί σε αυτούς που δεν άκουγαν τις παραινέσεις μας προκειμένου να μην προβάλουν τη συνέντευξη”.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι διαπιστώνεται μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή σωρεία ανωμαλιών σε σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών του ΡΙΚ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το έλλειμμα του ταμείου προνοίας των υπαλλήλων που έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη.
“Εξελίσσεται το οικονομικό ζήτημα του ΡΙΚ σε μια μεγάλη γάγγραινα και οι λύσεις που πρέπει να βρεθούν δυστυχώς πρέπει να είναι πλέον αιματηρές”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “όλα αυτά δεν πρέπει να στρέφονται προς τους υπαλλήλους”.
“Δεν είναι δυνατό να συζητούμε για συμβόλαια Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ τα οποία αγγίζουν τις 80.000 ευρώ το χρόνο τη στιγμή που ο οργανισμός έχει αυτά τα τεράστια χρέη και τεράστιες τρύπες”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι υπάρχουν ηγεμονικοί μισθοί που ξεπερνούν τους μισθούς των πιο υψηλόμισθων στο δημόσιο και αυτό συμβαίνει και σε άλλες θέσεις στην ίδια ιεραρχία του ΡΙΚ και πρόσθεσε ότι “το ψαλίδι και η εξοικονόμηση που χρειάζεται να γίνει στο ΡΙΚ δεν έχει γίνει ακόμη και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά ακόμη και την ύπαρξη αυτής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που εμείς υποστηρίζουμε να υπάρχει δημόσια ραδιοτηλεόραση”.
Ο Πρόεδρος του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος είπε ότι “θέσαμε τις απόψεις μας για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ καλή έκθεση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και ένα χρήσιμο εργαλείο για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε ως Ίδρυμα και να επιτελέσουμε με περισσότερο ζήλο την αποστολή μας ως δημόσια ραδιοτηλεόραση του τόπου”.
Ο κ. Τσώκος είπε ότι υπάρχουν κάποια θέματα που εκκρεμούν και για τα οποία η Βουλή και η Επιτροπή Ελέγχου έχει ζητήσει περισσότερη ενημέρωση, προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα γίνουν εντός επτά ημερών.
Ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το ΔΣ του ΡΙΚ έχει ετοιμάσει και την έκθεση συμμόρφωσης με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και την οποία παραδώσαμε σήμερα στην Επιτροπή.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία πλήρωσης της θέσης του Γενικού Διευθυντή και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διορισμού του Διευθυντή Ειδήσεων και Επικαίρων.
Είπε ακόμη ότι για τις υπόλοιπες διευθυντικές θέσεις το ΔΣ θα ζητήσει ξανά από την Κυβέρνηση και την Βουλή την αποπαγοποίηση και των υπολοίπων διευθυντικών θέσεων έτσι που η διευθυντική πυραμίδα να πληρωθεί το συντομότερο.
Ο κ. Τσώκος είπε ότι προβληματίζει σοβαρά το σχόλιο του Γενικού Ελεγκτή που αφορά το θέμα του νομικού συμβούλου, προσθέτοντας ότι ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος “κατέχει τα θέματα του ΡΙΚ, είναι απόλυτα συνεργάσιμος με την Διοίκηση και Διεύθυνση και ως εκ τούτου η συνεργασία μας είναι άψογη”.
Οι εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή θα αξιολογηθούν από πλευράς του ΔΣ και ανάλογα θα πράξουμε, πρόσθεσε.