Η επιστολή παραίτησης του Φιγιόν

Μετά την ήττα του στον πρώτο γύρο των εκλογών και την αποτυχία του να περάσει στον δεύτερο γύρο για να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας, ο Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή.

Ο 63χρονος, πρώην πρωθυπουργός, ήταν τρίτος στον α’ γύρο, συγκεντρώνοντας το 20,01%. Σε δηλώσεις του στο πολιτικό συμβούλιο των Ρεπουμπλικανών, ανέφερε ότι οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο είναι η επόμενη πρόκληση για το κόμμα του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τα πάει καλά. Ομως, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος δεν θα μετάσχει σε αυτές. «Η μάχη είναι τώρα στα δικά σας χέρια», είπε στα μέλη του κόμματός του, σύμφωνα με το Reuters. «Δεν νομιμοποιούμαι πλέον να πολεμήσω στο πλευρό σας», τόνισε ακόμη ο υποψήφιος που επλήγη προεκλογικά από το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του, για το οποίο γίνεται εισαγγελική έρευνα.

Παράλληλα, ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Εκτίμησα ότι είναι απαραίτητο να βρίσκομαι ανάμεσά σας, γιατί στη νίκη όπως και στην ήττα αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Εχω συνείδηση της απόγνωσής σας, εγώ ο ίδιος υποφέρω για τους ψηφοφόρους και τους οπαδούς μας. Αυτούς σκέπτομαι, την οργή και τη θλίψη τους. Δεν έφταιξαν τίποτα. Εγώ ήμουν ο αρχηγός τους, εγώ έχασα. Δεν κρύβομαι. Τους είπε».

«Η επικράτησή μου στις προκριματικές είχε γεννήσει μεγάλη προσδοκία. Εσπασε όμως από ένα διαρκές σφυροκόπημα, η ισχύς του οποίου θα μείνει στα χρονικά των προεδρικών εκστρατειών. Αλλά δεν ήρθα εδώ για να ξαναφτιάξω από την αρχή την ιστορία. Αυτή την ώρα θέλω καταρχήν να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι με στήριξαν από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή. Να ευχαριστήσω τους βουλευτές και τα στελέχη που διακρίθηκαν για το κουράγιο τους. Και αυτό το κουράγιο θα είναι χρήσιμο στην πολιτική μας οικογένεια για να ανορθωθεί τις προσεχείς εβδομάδες», είπε ακόμη ο Φιγιόν στα στελέχη των Ρεπουμπλικανών.

«Η προεδρική εκλογή είναι το ένα στοίχημα. Πρέπει να αποφύγει η χώρα μας το σοκ της άκρας δεξιάς. Με τις βουλευτικές εκλογές αρχίζει μια άλλη μάχη. Εχω την βεβαιότητα ότι οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να κερδίσουν ένα ικανοποιητικό ποσοστό το οποίο θα είναι χρήσιμο στη Γαλλία. Για τον σκοπό αυτό σας καλώ να είστε ενωμένοι και να μη διαμοιραστείτε σε προεκλογικές φατρίες», τόνισε ακόμη, προσθέτοντας ότι πιστεύει ακόμη πως «η πολιτική μας γραμμή, αυτή η σύνθεση την οποία θέλησα να ενσαρκώσω ανάμεσα στην ελευθερία και την πειθαρχία, την παράδοση και την νεωτερικότητα, τον πατριωτισμό και την Ευρώπη, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ενός μεγάλου μέρους των Γάλλων πολιτων».

«Σας συμβουλεύω λοιπόν να αγωνιστείτε για τον σκοπό μας, για τις αξίες μας, και την κατάλληλη ώρα θα αποφασίσετε την στρατηγική που θα ακολουθήσετε για να υπηρετήσετε τη χώρα. Αυτή η μάχη βρίσκεται στο εξής στα χέρια σας. Εγώ δεν νομιμοποιούμαι πλέον να τη δώσω μαζί σας», κατέληξε ο Φιγιόν.