Η εξαγορά συνειδήσεων με φόντο της συμφωνία των Πρεσπών

  • Οι Ευρωπαίοι ηγέτες,  έρμαιο των πολυεθνικών και των εμπόρων  των εθνών,  σύρουν την Ε.Ε προς την αυτοκαταστροφή 

Του  Ξενή Χ. Ξενοφώντος*

Το κοινοβούλιο των Σκοπίων  ενέκρινε πρόσφατα  την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ ,για την έναρξη των διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε <<Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας>>, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.  Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και οι  8 βουλευτές της αντιπολίτευση.  Δηλαδή, οι 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν ενάντια στις ίδιες τις θέσεις τους, προκειμένου να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 ανοίγοντας τον δρόμο για αλλαγή του ονόματος  της χώρας.
Σε δήλωσή του μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός  των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ μίλησε για «μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας»  τονίζοντας ότι “το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε>> κι  ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές γι αυτήν τη ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση .

ΤΣΙΠΡΑΣ – ΚΑΜΜΕΝΟΣ 

Την ώρα που ο Ζάεφ πανηγύριζε για το αποτέλεσμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας  δήλωνε : «Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ, η ψηφοφορία είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή επιτυχία!». Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η δήλωση του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας και κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου ο οποίος αφήνοντας σαφείς  αιχμές για δωροδοκία βουλευτών της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ, δήλωνε : «Ποιός θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους €2.000.000  μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι.»,

Ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τις  γενικότερες πολιτικές θέσεις, και πρακτικές του  κ.  Καμμένου,  ο Έλληνας υπουργός  Άμυνας  βαθύτατα πικραμένος ομολόγησε μια θλιβερή πραγματικότητα , ότι δηλαδή  στην Ευρώπη και τον Κόσμο τα πάντα εξαγοράζονται, ακόμη και οι συνειδήσεις πολιτών και πολιτικών.  Ειδικά για την Ευρώπη που  κοκορεύεται ότι υπηρετεί τις αξίες και τις αρχές της Δημοκρατίας, η  διαφαινόμενη πράξη εξαγοράς  των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης  προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών  αποτελεί αυτομαστίγωμα. Υποδηλοί ξεκάθαρα  ότι  αξίες και ιδανικά  δεν υπάρχουν στην πολιτική ατζέντα.  Αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά  ότι η Ευρώπη όπως και ο πλανήτης παραμένει έρμαιο των εμπόρων των εθνών.

Όσοι, λοιπόν, καλώς ή κακώς πιστέψαμε και πιστεύουμε στις Ευρωπαικές αξίες,  με πολλή θλίψη, διαπιστώνουμε για πολλοστή φορά ότι αυτή η Ευρώπη μας απογοητεύει. Είναι αυταπόδεικτο πως η Ευρώπη των τελευταίων χρόνων πληγώνει  απογοητεύοντας ολοένα και περισσότερο τους πολίτες της.  Η έλλειψη κανόνων διαφάνειας, κυρίως στα χρηματοπιστωτικά και την ενέργεια και η διαχρονική ερωτοτροπία αξιωματούχων των Βρυξελλών με τα πανίσχυρα επιχειρηματικά «λόμπυ», ευνοούν τις πολυεθνικές, τις τράπεζες επενδύσεων και γενικά τις λεγόμενες αγορές,  σε βάρος  των Ευρωπαικών κοινωνιών.

Η ωμή πραγµατικότητα συνηγορεί πως οι κρίσιμες δοµικές και θεσµικές αποφάσεις  των Βρυξελλών λαµβάνονται κάτω από την ισχυρή πίεση των πολυεθνικών συµφερόντων.

Το μαρτυρά η στάση των Ευρωπαίων έναντι τα Κύπρου και της Ελλάδας με το  βίαιο  τραπεζικό κούρεμα και τον απάνθρωπο τροικανό βρόγχο στον λαιμό των Ελλήνων πολιτών. Η εκ των υστέρων παραδοχή λάθους  [ mea culpa ] των Ευρωπαίων αξιωματούχων  [ Μοσχοβισί, Ντάισεμπλουμ ] και της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκράντ  για  τις  πιο πάνω περιπτώσεις, μόνο θλίψη και οργή προκαλούν.  Παράλληλα,  η γενικότερη στάση της Ε.Ε έναντι της Ερντογανικής Τουρκίας,  που τείνει  να μετατρέψει την Ευρώπη σε όμηρο των πολιτικών και  κοινωνικοοικονομικών επιλογών της Άγκυρας,  προκαλούν έντονη ανησυχία για το αύριο.

Με αφορμή το απεχθές συμβάν στη βουλή των Σκοπίων και της  διαφαινόμενης εξαγοράς των οκτώ  βουλευτών  της αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνουμε με  πόνο ψυχής ότι βρισκόμαστε  σε επικίνδυνη καμπή που τείνει να ταρακουνήσει συνθέμελα το Ευρωπαικό οικοδόμημα.

Με αυτά κατά νούν  στέλλουμε ισχυρό το μήνυμα σε κάθε πολίτη,  ότι  σήμανε η ώρα μηδέν. Ήλθε ή ώρα της αφύπνισης  και του ξεσηκωμού  διεκδικώντας την υιοθέτησης ενός ξεκάθαρου πολιτικού προσανατολισμού που να προωθεί τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και των κοινωνιών και όχι των πολυεθνικών. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρώπη θα επανέλθει στην  προπολεμική περίοδο,  με ότι αυτό συνεπάγεται για την  υπέρτατη υπόθεση της ειρήνης  στον πλανήτη.

 *Δημοσιογράφος