Η εξέλιξη των Φορολογικών Εσόδων και οι παράπλευρες απώλειες της κοινωνίας

Άρθρο Γνώμης του Οικονομολόγου -Φοροτεχνικού Βασιλάκη Γεωργίου

Οι εξελίξεις στο τομέα των Εσόδων του Δημοσίου από τη Φορολογία το πρώτο τρίμηνο του 2017 είναι ουδέτρες δηλ είμαστε στα ίδια έσοδα όσα και το 2016 με μικρή μείωση σε σχέση με το 2016, δηλ Εσοδα 9.515.593.136,80 €, στο ίδιο σχεδόν ύψος με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Η διαφορά είναι 364,8 εκ λιγότερα .

Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2016, τα έσοδα από άμεσους φόρους το πρώτο τρίμηνο του 2017 μειώθηκαν κατά 364,8 εκ. €, ενώ τα έσοδα από έμμεσους φόρους αυξήθηκαν κατά 317,11 εκ. €.(Επίσημα Στοιχεία πηγή Έκθεση της ΑΑ ΔΕ)

Από εδώ βγάζουμε δύο συμπεράσματα ότι υπάρχει κόπωση από τη φορολογία και με το οπλοστάσιο το οποίο διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών ενώ υπόσχεται στους δανειστές που ελέγχουν πλήρως τον φορέα δεν έρχεται η υπεραπόδοση που υπόσχονται .Έτσι πάντα καταφεύγουν σε νέα μέτρα.Ακούμε για Λίστες φοροδιαφυγής και για πολλά άλλα αλλά μικρή η συμβολή τους στην αύξηση των εσόδων αυτής της κατηγορίας . Πάντα τα έσοδα έρχονται από τη μεσαία τάξη και αυτούς που είναι το 17% των φορολογουμένων που πληρώνει το 70% των φόρων και επωμίζεται και μεγάλο μέρος εμμέσων φόρων.

Αυτοί λοιπόν οι Φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο εισοδήματος εισφορές αλληλεγγύης ενφια φπα αγορών γιατί καταναλώνουν πολύ περισσότερο από άλλους και υφίστανται τη μεγαλύτερη φορολόγηση. Είναι οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Μισθωτοί και Συνταξιούχοι με αρκετά προσόντα η εργατικότητα με υψηλές απολαβές και ικανότητες.

Στη Κοινωνία λοιπόν δημιουργούνται αισθήματα αδικίας που οδηγουν στη φοροαποφυγή και στη γενικευμένη έλλειψη συνοχής και συνείδησης..Και για να το πω ποιό καθαρά τη στιγμή που μια Ομάδα Ανθρώπων της Παραοικονομίας ζει Ζωή με Πλούτο και Χλιδή εισφέρουν δεξιότητες χρόνο και προσωπική εργασία .Αυτοί οι άνθρωποι αδικούνται από μια τέτοια μεταχείριση σε μια πατρίδα που το Δημόσιο χρέος μέσω της φορολογίας γίνεται ιδιωτικό και ένα ασφαλιστικό σύστημα σε πληρη καθοδική πορεία ..Όσες εισφορές και να εισπραχθούν με το νέο εφκα δεν αρκούν να καλύψουν τη δημογραφική συρίκνωση και τη φυγη νέων και 40 ρηδων και επιστημόνων από τη χώρα .

Ο προσανατολισμός του πληθυσμού στη φυγή είτε επιχειρηματικά είτε σαν μετανάστευση έχει χαρακτηριστικά που δημιουργούν κενά στη Χώρα .Μιά περιοχή που υφίσταται αποτελέσματα τέτοιας πολιτικής μέσω της μεγάλης φορολογίας ειναι η Θράκη και η Μακεδονία μας έχει ανταγωνιστικά κράτη που έχουν άλλες τιμές στα αγαθά και στις υπηρεσίες γειτνίαση και δεν έχουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.Άλλες περιοχές όπως η Πελοπόνησος βιώνουν διαφορετικά προβλήματα έχουμε μη συγκράτηση του πληθυσμου λόγω του ότι προσελκύεται κυρίως εσωτερικός τουρισμός και οι βιομηχανικές και άλλες δομές είναι αδύναμες στη Κρίση.

Η συμφωνία με τους δανειστες θα σημάνει τη περαιτερω από το 2019 αύξηση της φορολογίας πράγμα που σημαίνει λιγότερη κατανάλωση και οικονομική δραστηριότητα σε τομείς που εξαρτώνται από το εσωτερικό της χώρας Οι περιβόητες επενδύσεις δεν ήρθαν ούτε θάρθουν όσο δεν γινόμαστε ανταγωνιστικοί

Η ελπίδα όπως λένε πεθαίνει τελευταία αλλά η σύννεση έχει εκλείψει στα φορολογικά θέματα .Επικρατεί το δίκαιο της αφαίρεσης χρημάτων χωρίς να νοιαζόμαστε για το αποτέλεσμα είτε σε επιχειρήσεις είτε σε φυσικά πρόσωπα.Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής θα τα ζήσουμε.